2024. május 5., vasárnap
ÚJ KÖNYVEK

Hideg krematórium

Ritka kiadványt vehet kezébe az, aki Debreczeni József Hideg krematórium című naplóregényét veszi kézbe. Az újvidéki Forum Könyvkiadó ugyanis harmadszor adja közre. Először 1950-ben jelentette meg, majd 25 évvel később, 1975-ben Szeli István utószavával, s most, 65, illetve 40 évvel később a ‘75-ös kiadás átdolgozott változatát adta közre. A Budapesten született és 1978-ban Belgrádban elhunyt író, költő, műfordító 1944-ben megjárta Auschwitz poklát, később a szerb fővárosban telepedett le, a Magyar Szó és az Újvidéki Rádió munkatársa is volt. Tájainkhoz való kötődése is indokolja hát a többszöri közreadást, ám nem csak ez. Bori Imrét idézve: „Debreczeni József nevéhez fűződik a magyar irodalom szinte egyetlen autentikus táborregénye, a Hideg krematórium – ez a hideg forrósággal megírt riportkönyv Auschwitz borzalmairól (1950). Lírájának is ihletője volt a haláltábor élete és élménye, ám riportregényében nem ragadja el a szenvedély és a fájdalom. Amikor ezt a művét írja, még ha soraiból, mintegy az emlékek és a tények mögül fel-felparázslik is a gyűlölet, melyet a pusztítás nagymesterei és az őket éltető fasizmus iránt érez, az önsajnálatnak a hangja idegen tőle. Riportot, helyzetjelentést ír az embertelenség világáról ebben a műben, hiszen olyan félelmeket sorakoztat fel, amelyek meztelen igazságukkal és tényvoltukkal a képzelet kitaláló és regényesítő gesztusait is elhomályosítják.” ( N.)

 Kontra Ferenc írói munkássága

A szabadkai Életjel kiadásában jelent meg Huszka Árpád Kontra Ferenc írói munkássága című könyve. A monográfia Kontra Ferenc műveiről szóló elemzéseket tartalmaz. Művészetének alakulását, harmincöt év termését tekinti át a kezdetektől napjainkig.

– Magasra tartom, hogy a monográfia szerzője nem időrendi sorrendben tárgyalja Kontra Ferenc műveit, hanem saját koncepciót állított föl, ami mentén közvetlenül és célratörő gondolatszövéssel fejti ki Kontra prózavilágának egyik, leginkább jellemző irányvonalát, azt, hogy a lírai költő alanyi világa az elbeszélések külső narrátorának elbeszéléseiben hogyan váltott át epikai hőssé: az elbeszélés főhősévé. Külön említésre méltónak tartom, hogy Huszka Árpád teljes életműben gondolkodott monográfiája megírása során, szem előtt tartotta Kontrának a gyermekirodalomra és a horvátországi magyar irodalomra reflektáló alkotásait, kezdve a meseadaptációktól az átfogó, monumentális irodalomtörténeti olvasókönyvéig – írja egyebek között az utószóban Fekete J. József.