2024. május 7., kedd

Márciusban újranyílik a japán Machu Picchu

Csaknem két és fél év után márciusban újra megnyitják a turisták előtt a japán Machu Picchuként emlegetett Takeda-vár központi részét, amelyet egy látogatót ért baleset után és az érdeklődők túl nagy terhet jelentő áradata miatt zártak le a 15. századi építményt felügyelő hatóságok.

Aszago városa már megkezdte a létesítmény állagának és biztonságának javítását célzó munkálatok utolsó szakaszát, így hamarosan újból látogatható lesz a Hjogo prefektúrabeli vár, ahol 2013-ban szenvedett súlyos balesetet egy turista. A látogató leesett egy több száz éves kőfalról, amely alatt az esőzések miatt meglazult a talaj - írja az MTI.

A Takeda-várat a 15. század első felében kezdték építeni. Máig megmaradt kőfalai a 16. században épültek, a köveket megmunkálatlanul, eredeti méretükben és alakjukban használták fel. Utolsó ura halála után a földvár elhagyatottan állt, a 20. század második felében kezdték rendbe hozni, 2006-ban felkerült Japán száz legszebb kastélyának listájára.

A rom ennek ellenére évekig nem vonzott nagy tömegeket, de miután 2012-ben bemutattak egy részben ott forgatott filmet - amelyben a vár a híres perui inka fellegvárra emlékeztető körülmények között, sűrű felhőréteggel körülvéve látszik -, özönleni kezdtek az érdeklődők. A látogatók jelentősen megnövekedett száma miatt az emlékhely állaga romlani, a kőfal omladozni kezdett, a baleset után pedig lezárták a létesítmény központi részét.