2024. május 7., kedd

Nem csupán ház, otthon

A tartományi kormány házvásárlási pályázatainak köszönhetően eddig csaknem kétszáz gyermek „fiatalította” meg a falvakat

Falusi házak vásárlására nyújtott támogatási pályázatok szerződéseit kötötte meg a tartományi kormány hetvennégy sikeresen szereplő családdal tegnap Újvidéken. Összesen 68 millió dinárt különített el a vajdasági kormány erre a célra.

Bojan Pajtić tartományi kormányfő felszólalásában cáfolta azt az állítást, miszerint városban élni előnyösebb, mint falun.

– Ez talán igaz volt valamikor, de ma már a legtöbb falu is rendelkezik ugyanazokkal a lehetőségekkel és infrastruktúrával, amikkel a tartomány városai – magyarázta a tartományi kormányfő, aki elmondta: ezt a programot addig fogja éltetni a vezetőség, amíg igény mutatkozik rá.

– Nem csak azért fontos ez a lehetőség, mert házat ad a családok feje fölé, hanem esélyt ad arra is, hogy saját részükre termeljenek – fejtette ki Pajtić.

Bálint György és családja a tartományi kormányfővel (Fotó: Dávid Csilla)

Bálint György és családja a tartományi kormányfővel (Fotó: Dávid Csilla)

Miroslav Vasin tartományi gazdasági titkár a sajtónak kifejtette, a program révén eddig összesen 117 család vásárolt házat vidéken, és csaknem 200 gyermek „fiatalította” meg a falvakat. Tulajdonképpen ez a szubvenció egyik célja.

– A támogatással igyekeztünk megdönteni azt a nézetet, miszerint a fiatalok szöknek a falvakból és csak a városokban hajlandóak élni. A vajdasági településeken sok az üres ház, amelyek ilyen módon újra megtelhetnek élettel, a hátrányból pedig újra előny lesz – magyarázta Vasin, aki arra is emlékeztetett, hogy a falusi házakhoz kapcsolódó porta sok esetben ad lehetőséget a fiatal családoknak arra, hogy saját részükre termeljenek, állatokat tartsanak.

– Falun ennek köszönhetően egészségesebben és olcsóbban élhetnek az emberek – hangsúlyozta a titkár.

Kiss Henrietta és Kiss Zsolt elmondta, hogy mindketten hálásak a kapott támogatásért, és hatalmas lehetőségnek tartják.

– Ez a támogatás magát a biztonságot jelenti ránk nézve, ugyanis az előző évek igazán kemények voltak számunkra. Önerőből nem tudtunk magunknak otthont teremetni, így öt gyerekünkkel most végre megoldottnak tekinthetjük ezt a problémát is. Fontos az is, hogy falun, Moholon leszünk, itt közvetlenebbek az emberek, sokkal könnyebben valósítanak meg közös elgondolásokat, könnyebben tudunk boldogulni is. Lehetőségünk nyílik így arra is, hogy mezőgazdasággal foglalkozzunk, emellett keltetőállomás felállítását tervezzük. Összesen 950 ezer dinárt pályáztunk meg a tartománynál, ebből mindent megvalósítunk, amit terveztünk – magyarázta Kiss Henrietta.

Szalma Tímea és családja Szabadkáról Békovára költözik.

– Elsősorban azért döntöttünk a falu mellett, mert szeretjük azt a környezetet mind az öten, szeretjük az állatokat, és állattenyésztéssel is szeretnénk foglalkozni. A gyerekek is jobban érzik magukat a vidéki környezetben. Ránk, szülőkre nézve a munka, vagyis az ingázás sem okoz különösebb gondot, hiszen jó az összeköttetés Szabadkával – húzta alá Szalma Tímea, majd folytatta:

– Ha jól tudom, a támogatás összegét nyolc napon belül kapjuk kézhez, a szerződés aláírásától számítva. Mi kilencszázezer dinárra pályáztunk, a kritérium annyi, hogy a tartomány 1 millió dinárig terjedő összeget szavatol, a pályázó hozzájárulása pedig 500 ezer dinár – mondta.

Újházi Tünde és családja Tóthfaluban vásárolhat saját otthont.

– Már másfél éve ideköltöztünk Zentáról, itt kaptunk munkát. Több mint tíz évig házbérben laktunk, és ennek most vége. Jól érezzük magunkat falun, tetszik nekünk a kicsi, összetartó közösség, amelynek tagjai lettünk. A gyerekek is gyorsan beilleszkedtek – nyilatkozta lapunknak a sikeres pályázó, aki 900 ezer dinárt igényelt a tartománytól.