2024. május 5., vasárnap
FRANCIAORSZÁG

Calais-ben húsz tüntetőt vett őrizetbe a rendőrség

Megint tüntetett a Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) mozgalom

Iszlámellenes és idegengyűlölő tüntetésre gyűlt össze körülbelül százötven ember szombaton az észak-franciaországi Calais-ben, a rendőrség azonban beavatkozott, húsz embert őrizetbe vett.

A rendőrök könnygázt vetettek be, majd húsz embert őrizetbe vettek (Fotó: Beta/AP)

A rendőrök könnygázt vetettek be, majd húsz embert őrizetbe vettek (Fotó: Beta/AP)

A hatóságok tájékoztatása szerint helyi idő szerint a déli órákban gyűltek össze a város vasútállomása közelében a tüntetők az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű német mozgalom francia csoportjának e napra hirdetett megmozdulására. Tették ezt dacára annak, hogy Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerdán betiltott minden olyan tüntetést, amely megzavarhatja a közrendet Calais-ban, ahol több ezer migráns várakozik a Nagy-Britanniába való illegális átjutásra. E városban az utóbbi időben amúgy is rendszeressé váltak az incidensek a rendfenntartó erők és a kamionokra, illetve kompokra feljutni próbáló migránsok között, így bármilyen utcai megmozdulás csak fokozza a feszültséget.

A szombati tüntetők francia nemzeti lobogót vittek magukkal, és különféle transzparenseket emeltek a magasba olyan feliratokkal, mint "Kifelé a migránsokkal!" vagy "Ez a mi lakhelyünk". A rendfenntartó erők érvény akartak szerezni a tiltásnak, ezért távozásra szólították fel az összegyűlteket. Mivel a tömeg nem akart engedelmeskedni, a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük, majd húsz embert őrizetbe vettek. A belügyminiszter a tiltó rendelet kiadásával egy időben megerősítette, hogy a kormány eltökélt szándéka folytatni a harcot az illegális bevándorlás ellen, s ennek érdekében rendszeresítik az ellenőrzést a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötővárosban.