2024. május 5., vasárnap

Görögország hídként kívánja összekapcsolni Iránt és az Európai Uniót

Görögország energiaügyi, gazdasági és kereskedelmi "hídként" kívánja összekapcsolni Iránt és az Európai Uniót - fejtette ki hétfőn Teheránban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök, aki a terrorizmus elleni küzdelem témáját is megvitatta vendéglátójával, Haszan Róháni államfővel.
Ciprasz az első nyugati vezető, aki felkeresi a közép-ázsiai országot, amióta ez utóbbival szemben feloldották az atomprogram miatt bevezetett szankciókat.
A görög miniszterelnök, aki népes kísérettel, magas rangú kormányzati tisztviselőkkel és mintegy harminc üzletemberrel érkezett Teheránba, erőteljesen szorgalmazta a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését, különös tekintettel az iráni olajvásárlások növelésére. A Görögországba irányuló olajszállításokról január végén Athénban is folytattak már tárgyalásokat, amikor magas rangú iráni tisztségviselők látogattak oda. 
Bár Ciprasz mostani megbeszéléseit a gazdasági-kereskedelmi kérdések uralták, a felek több együttműködési megállapodást is aláírtak a két ország diplomáciai kapcsolatainak magasabb szintre emeléséről és számos területen folytatandó együttműködésről. A görög kormányfő Hamenei ajatollahhal, Irán vallási és politikai vezetőjével is tanácskozott. 
A terrorizmus elleni harc is jelentős hangsúlyt kapott ezeken a megbeszéléseken. Erre is utalva méltatta a görög vendég Irán "kulcsszerepét", amit szerinte a Közel-Keleten játszik a terrorizmus elleni küzdelem terén.
Róháni ezzel kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy e küzdelemben szilárd elhatározásra van szükség nemzetközi szinten is. Panaszolta, hogy "néhány nyugati ország" egyelőre nem tanúsít kellő komolyságot ezen a téren, és vannak olyan - Róháni által meg nem nevezett - más államok, amelyek rövid távú érdekeiket szem előtt tartva fel is használják a terroristákat. Leszögezte: a terrorizmust támogató országokat meg kellene győzni arról, hogy ez a magatartásuk "hasztalan és elhibázott", mivel a terrorizmus az ő érdekeiket is sérti.