2024. május 5., vasárnap

Trimbi, vidámpark, rockfesztivál

Palics az idén is gazdag programmal várja a majálisozókat

Az idén a 126. palicsi majálisozásra kerül sor a Park Palics Kft. szervezésében, a rendezvény négynapos lesz, szombattól keddig tart.
Palics szokás szerint a megszokott kirakodóvásárral várja a látogatókat, és működni fog a Férfistrand melletti téren a vidámpark is, amely a leglátogatottabb része a programnak.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A település szűkebb központjában néhány utcát lezárnak a forgalom előtt, ezeket csak a behajtási engedéllyel rendelkezők vehetik igénybe. Az, hogy mekkora lesz a látogatottság, kérdéses, mindenesetre sokak kedvét elveheti a tény, hogy a hétvégére esőt jósolnak.
A négynapos rendezvény során a vidámpark 24 órán át várja a látogatókat, ahogyan az állatkert is. Szombaton 9-től 17 óráig tartják meg az országos nyílt vitorlásversenyt. Vasárnap, május elsején lesz a hagyományos Trimbi, idén már 41. alkalommal, ennek részleteit tegnap sajtótájékoztatón ismertették.
A Sport mindenkinek elnevezésű városi szövetség által szervezett megmozdulás keretében Szabadka központjától Palicsig kell eljutni kerékpárral, görkorcsolyával vagy gyalogosan.
A menet a Jadran épülete elől indul, ahol vasárnap 8-tól 11 óráig lehet megvásárolni a részvételre feljogosító jegyet 100 dináros áron. A szervezők jelképes ajándékokkal készültek, amelyeket a legidősebb és a legfiatalabb részvevő, a legrégebbi kerékpár tulajdonosa vehet át, illetve a fődíj három kerékpár.
A nyereményjátékban mindenki részt vesz, beérkezési sorrendtől függetlenül.
11 órától a Bunjevačko kolo ME mazsorettcsapatának műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, a nap folyamán pedig különleges menüvel vár mindenkit a Kapitány rét csárda, a Kisvendéglő és a Fogadó étterem.
Az autóskempingben április 30-án és május elsején rendezik meg első alkalommal a Stringtown nevű fesztivált. A rendezvény első napján fellép a szabadkai Perpetuum Mobile, az Električni Orgazam, a Zabranjeno Pušenje és az Orthodox Celts, másnap pedig a Crvena Jabuka, a Hypnotized és a Divlje Jagode.
A Palics–Ludas Közvállalat mint a Szabadka területén lévő védett övezetek területkezelője arról tájékoztatja a polgárokat, hogy a május elsejei ünnepek során a Ludasi-tó és a Szelevényi-puszta területén, illetve a Szabadkai-homokpuszta egyes részein bizonyos korlátozások lépnek életbe.
A Ludasi-tó partján az arra előirányzott idegenforgalmi területeken engedélyezett a sátorállítás, legalább 10 méter távolságra a parttól. A Szelevényi-puszta csak korlátozott számban fogad látogatókat, mivel most virágzik számos védett növény, és folyamatban van a madarak fészekrakása is. A látogatók a kijelölt ösvényeken sétálhatnak, a tűzgyújtás tilos, kivéve az erdészlak udvarát.
A Kelebia melletti Majdán és a Tőzeg erdő nyitva állnak meghatározott számú kiránduló előtt, akiknek tiszteletben kell tartaniuk a tűzgyújtási tilalmat és követniük kell a csősz utasításait.