2024. május 5., vasárnap
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2016

Vajdaság-szerte gazdag program várja a látogatókat

Az idén május 21-én szervezik meg nálunk országszerte a Múzeumok Éjszakáját, amikor is 17 óra és éjjel 1 között nyitott ajtókkal várják az érdeklődőket a múzeumok, galériák, kiállítótermek, ahol a kiállított képek, tárgyak mellett számos alkalmi programot is szerveznek a látogatóknak.

Szabadkán a Múzeumok Éjszakája honlap tanúsága szerint idén 11 helyszínre térhetünk be éjszakai művelődésre, azzal, hogy a Városi Múzeum programja egyelőre még nem szerepel a listán, de mint azt a múzeumban megtudtuk, természetesen gazdag programmal készülnek ők is a Múzeumok Éjszakájára, erről hamarosan bővebb információval is szolgálnak. A Szabadkai Városi Könyvtárban fotókiállítást tekinthetünk meg, a képeken olvasókat láthatunk kezükben olyan könyvekkel, amelyek mosolyt csaltak az arcukra. A gyermekosztályon 17 és 21 óra között a könyvtárosok felolvasnak a gyerekeknek, az udvaron örökzöldek lesznek hallhatók. A Vajdasági Magyar Folklórközpontban mézeskalács-kiállítás nyílik, néptáncoló gyermekek lépnek fel, népdalokat is hallhatunk, megtekinthetjük, hogyan készülnek a mézeskalácsok, és milyen technikával díszítik őket, valamint meg is ízlelhetjük őket a borkóstolóval egybekötött rendezvényen. A Vinko Perčić Galériában az Elágazás elnevezésű projektum kap helyet. Látogatókat vár a Rotografika is, az új városházán vasútmakettet állítanak ki, a főtéren pedig graffitikészítésre lesz lehetőség. A Vajdasági Horvát Művelődési Intézetben Josip Juraj Strossmayerről láthatunk fotókiállítást, a Szent Száva Szerb Kultúrközpontban Örökség címmel nyílik kiállítás, a Bunjevačko Kolo Horvát Művelődési Egyesületben pedig nyitott ajtóval fogadja látogatóit a bunyevác szoba. A De Medici rajziskola retrospektív kiállítást szervez, és ugyancsak retrospektív kiállítást láthatunk a Caffe Grunfban is, ahol a Hton együttes eddigi lemezborítóit és plakátjait tekinthetjük majd meg.

A topolyai múzeumban dr. Hadzsi János emlékének tiszteletére rendeznek kiállítást, a gyerekeknek és a fiataloknak archeológia témában műhelymunkát tartanak, és koncert is lesz. A bácskossuthfalvi emlékházban földrajzi kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a betelepülés 230. évfordulója alkalmából, az óbecsei Than Emlékházban pedig söprűkiállítást.

A rendezvény honlapján Újvidékre kattintva hat helyszínről kapunk információkat. A Francia Intézetben az idei Múzeumok Éjszakájának a témája a játék, és egyebek mellett fotós műhelymunkát rendeznek, francia nyelvű színházi előadást tartanak, francia zenékből álló koncertet adnak, francia rövidfilmeket vetítenek. Megnyitja kapuit a Szerbiai Kőolajipari Vállalat múzeuma, a Dél-bácskai Disztrófiás Betegek Egyesületében is kiállítás nyílik, ahogyan kiállítást szervez a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Tartományi Intézet is női egyesületek által készített madárijesztőkből, boszorkányokból, angyalokból és tündérekből. A Sezan Art galériában a szerbiai digitális művészet lesz a téma, de az érdeklődők a Halpiacra is ellátogathatnak, ahol Az újvidéki piacok lelke címmel nyílik kiállítás.

Zomborban a Milan Konjović Galéria, a Zombori Városi Múzeum és a Laza Kostić kultúrközpont várja a látogatókat. A Milan Konjovićban grafikák tekinthetők majd meg Konjović női aktjairól, a múzeumban edukatív programot szerveznek: a résztvevők játék útján ismerkedhetnek meg a kiállított tárgyakkal, és koncert formájában zene itt is lesz. A Laza Kostić kultúrközpont a Black-White / Dark-Light elnevezésű kiállítás nyílik meg.

A nagybecskereki Történelmi Levéltárba is betérhetünk május 21-én. Itt a belgrádi Történelmi Levéltár gyűjteményéből nyílik kiállítás.