2024. április 27., szombat

A kerámia és az anyagok egyéni találkozása

Vékony Lajos keramikusművész legújabb kiállításának anyaga

A Vajdasági iparművészek és formatervezők egyesületének szervezésében a Forma Galéria kiállítóteremben nyílt meg kedden este Vékony Lajos A képzelet szárnyán 70 elnevezésű kiállítása.

A topolyai születésű keramikus, iparművész számára nagy öröm, hogy alkotásait önálló kiállítás keretében mutathatja be Újvidéken – mint mondta –, hiszen a mai napig ide húz a szíve. Tanulmányait az újvidéki iparművészeti középiskola kerámia-, majd a tanítóképző főiskola képzőművészeti szakán végezte. Figurális kompozícióival, továbbá használati és dísztárgyaival az újfiguratív és kortárs művészeti irányzatot képviseli. A művész legújabb alkotásai, a kiállítás keretén belül megtekinthető tizenöt portrétál a kortárs sorozatba tartoznak, s esetükben a különböző anyagok érdekes találkozása tárul elénk. A kiállítást az érdeklődők május 22-ig tekinthetik meg az Ilija Ognjanović utca 3. szám alatt található Forma Galériában.

Az idén 70. születésnapját ünneplő művész megosztotta lapunkkal legújabb munkáival, a kiállítással, valamint az alkotással kapcsolatos gondolatait:

– Az itt kiállított munkák egy sorozatomból származnak, és éppen annyi alkotás van ezekből, hogy szépen meg tudtam tölteni az iparművészek egyesületének kiállítótermét. Mindenféle dolgokat gyűjtök, porcelánokat, rádióból származó részeket, villamossági elemeket, és azokat próbálom beépíteni a kerámiába, sőt itt az egyik tálon még fürdőszobai elemek is láthatóak. A különböző anyagok oly módon ötvöződnek, hogy a jeleket próbálom kiegészíteni olyan dolgokkal, amelyek csak engem ihletnek meg, csakis az én elképzelésem. Mindennap bemegyek a műterembe, és dolgozom, hiszen vannak megrendeléseim, azon kívül pedig a sorozataimat szaporítom. Az önálló kiállítások sora negyven év munka után kezdtek intenzívebbé válni. Mai napig tele vagyok ötletekkel, és próbálom megvalósítani őket. Minden ötletnek, egy-egy kiállításnak, amit sikerül megvalósítanom, nagyon örülök, és annak is, hogy a 70. életévemet ilyen szépen tudom megünnepelni.

A kiállítás a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint Újvidék Város művelődési hivatala támogatásával valósult meg.