2024. május 5., vasárnap

Európa érdeklődik, Vučić szerint „minden tiszta”

Különféleképpen értelmezik a VRTV-ben történt menesztéseket – Az előző vajdasági hatalom sem volt különb, figyelmeztetett Mihal Ramacs elemző

Aleksandar Vučić kormányfő a Vajdasági Rádió és Televízióban történt leváltások kapcsán tegnap Šimanovcin újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy szerinte teljesen „tiszta és törvényes” lépésekről van szó, politikai nyomásgyakorlás nélkül, az igazgatóbizottság révén zajlik minden. Mint mondta, nem monarchiaként tekint a közvállalatokra, s nem hiszi, hogy Bojan Pajtić (Demokrata Párt) és Bojan Kostreš (Vajdasági Szociáldemokrata Liga) kádereinek életük végéig pozícióban kellene maradniuk. Feltette a kérdést: hogyan lehet Pajtićnak joga arra, hogy belgrádi kádert helyezzen el a VRTV-be, a VRTV újságíróinak pedig miért nem lehet joguk arra, hogy saját maguk válasszanak vezetőket. Mint mondta, nem érdekli az említett két politikus idegessége, sokan úgy kaptak fizetést a VRTV-ben, hogy egyetlen egyszer sem jártak Újvidéken, vagy „esetleg egyszer, amikor elmentek az Exitre” – fogalmazott a kormányfő.

Mihal Ramacs politikai elemző, a Danas napilap korábbi főszerkesztője e lapban közölt szerzői szövegében bírálta a hazai újságíró-szervezeteket, amiért csak akkor reagálnak, ha érdeküket látják a reakció megtevésében, a hazai média működése kapcsán pedig bírálta, hogy egyszer Pajtić, másszor Vučić határozza meg, ki kerülhet a közszolgálati médiumok élére. Ironikus megjegyzései között aláhúzta, öt évvel ezelőtt bizonyára „több mint ezer félbolond vajdasági tétlenkedett a Vajdasági Rádióban és Televízióban, akik az addigi gusztustalan rezsim szolgálatában álltak”. Mint hozzáteszi, ezt követően Bojan Pajtić és Nenad Čanak „nem kérdezve meg sem Vajdaság polgárait, sem a ház dolgozóit, a Belgrádban kinevezett igazgatóbizottságon keresztül meghozták a megmentőket”. A demokratikus közvélemény pedig hallgatott, „hiszen a szerb újságírás nagyjai” érkeztek ide. Nagy egyetértéssel hallgattak az újságíró-egyesületek is – jegyezte meg bírálatában Ramacs, melyben kifejti: nem a leváltásokkal van baj, hanem azzal, hogyan kerül azokra sor minden egyes alkalommal.

Ugyancsak a Danas napilap értesülései szerint az Európai Unió, az EBESZ és az Európa Tanács is érdeklődést mutat a VRTV-ben kialakult helyzet iránt, melyről a napokban Belgrádban fognak tárgyalni. A vajdasági közmédia 77 dolgozója látta el kézjegyével azt a nyílt levelet, melyben tiltakoznak a leváltások ellen, és politikai befolyás nélküli munkalégkört követelnek.

Mint ismeretes, a VRTV igazgatóbizottságának összetétele a választásokat megelőzően megváltozott, majd a választásokat követően leváltották a médium programigazgatóját. A következő napokban lemondott a ház vezérigazgatója és az 1-es, szerb nyelvű csatorna fő- és felelős szerkesztője is. A menesztést és lemondásokat követően az új menedzsment leváltotta a tájékoztató műsorok hét szerkesztőjét.