2024. április 30., kedd

A szerb–horvát szappanopera újabb epizódja

Ha adottak lesznek a feltételek, a 23. tárgyalási fejezet biztosan megnyílik június végéig, mondta a horvát külügyminiszter

Több mint egy nappal azt követően, hogy az Európai Unió illetékesei közölték, Horvátország beleegyezett a Szerbiával folytatott csatlakozási tárgyalások 23. fejezetének megnyitásába, Zágráb viszont váltig cáfolta, hogy ez megtörtént volna, Miro Kovač horvát külügyminiszter igyekezett megoldani a rejtélyt és elmondta: Horvátország közel került a megoldáshoz, amelynek mentén Szerbia folytathatja a csatlakozási tárgyalásokat, ugyanakkor egyelőre semmire nem bólintott rá.

Horvátország több különböző szinten is párbeszédet folytat a témában az Európai Bizottsággal, valamint az EU aktuális elnöklőjével, Hollandiával, magyarázta Kovač, hozzátéve: értékelése szerint meg lehet találni a mindenki számára elfogadható megoldást.
– Horvátország komolyan veszi az ilyesmit. Ezért is lepett meg annyira, hogy az EU bizonyos tisztségviselői félinformációkat közöltek, méghozzá anélkül, hogy erről egyeztettek volna velünk. Nem értem, hogy Johannes Hahn bővítési biztos hogyan mondhatta azt, megállapodtak velünk. Valóban nem értem. Hahn jó barátom, felhívom és megkérdezem, miért cselekedett így. Az egyeztetések folyamatban vannak. Igyekszünk megállapodni azzal kapcsolatban, hogy mi szükséges a 23. fejezet megnyitásához, úgy, hogy Szerbia és Horvátország is elégedett legyen. Ismétlem, határozottan elutasítom a blokkol kifejezést. Horvátország nem blokkolja Szerbia európai útját, elvárásai azonban vannak. Ha adottak lesznek a feltételek, akkor a szóban forgó fejezet biztosan megnyílik június végéig – fogalmazott Kovač.