2024. április 27., szombat

Ésszerűsítés – a kisegítő személyzettől kellene megválni

A szabadkai intézményekben megtörténtek az elbocsátások, kivéve a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményt – Alkalmazottak híján is el kell végezni majd a munkát

Februárban döntött úgy a szabadkai képviselő-testület, hogy a közszférában 181-gyel csökkenteni kell az alkalmazottak számát. A döntésben az szerepelt, hogy hatvan napon belül véghez kell azt vinnie az önkormányzatnak, és a hozzá tartozó intézményeknek is, kivéve a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményt, amely oktatási intézmény lévén haladékot kapott, hogy év közben ne akadályozza a döntés a munkavégzést.

A kicsik ellátását meg kell oldani (Molnár Edvárd felvétele)

A kicsik ellátását meg kell oldani (Molnár Edvárd felvétele)

A racionalizáció a városi önkormányzatot és annak 74 intézményét érinti, azonban ki kell emelni, hogy ezeknek felét a helyi közösségek teszik ki, amelyeknek a jövőben szigorúan egy alkalmazottjuk kell, hogy legyen. Az ésszerűsítés nem volt túl szigorú azokkal az állami vállalatokkal, intézményekkel sem, amelyeknek tíznél kevesebb állandó alkalmazottjuk van. A Parking Közvállalatban és a Köztisztasági és Parkosítási Közvállalatban például nincs felesleges munkaerő, viszont e szerint a döntés szerint Szabadka Város Építési Igazgatósága nem kevesebb, mint 15 alkalmazottól kellett, hogy megváljon. A Vízművekben is tizennéggyel többen dolgoztak, mint amennyit az új szabályzat előír.

A legnagyobb fejtörést azonban mindenképp a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény számára jelent az új határozat, hiszen a jelenlegi 519 alkalmazott helyett 455-tel kellene megoldaniuk a mindennapi munkát.

Veljko Vojnić, a Naša Radost műszaki igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, az új munkahelyi besorolás még mindig készül, de hozzátette, abban bíznak, hogy a város új polgármestere nagyobb megértéssel fogadja majd őket, mert csaknem hetvennel kevesebb alkalmazottal képtelenség megszervezni az óvodákban a munkát.

Szabadkán a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben az ésszerűsítés után 519 alkalmazott helyett 455-en maradhatnak (Molnár Edvárd felvétele)

Szabadkán a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben az ésszerűsítés után 519 alkalmazott helyett 455-en maradhatnak (Molnár Edvárd felvétele)

– A hatvannégy alkalmazottól való megválás, akik tulajdonképpen most a kisegítő személyzet, nagy érvágás az intézménynek. Elsősorban azért, mert attól, hogy ezek az emberek mondjuk holnaptól nem dolgoznak nálunk, az ő feladataikat valaki másnak el kell látnia. A kisegítő személyzet az óvodákban, bölcsődékben felszolgálja az ételt, előkészíti az ágyakat, a nap folyamán folyamatosan rendben és tisztán tartja az épületeket, segít a gyerekeknek az átöltözésnél, és sorolhatnám. Az képtelenség, hogy ezt a munkát egyik napról a másikra ne végezze el senki. Vagyis ügynökségeket kell majd szerződéssel alkalmaznunk, ami számításaink szerint legalább húsz, harminc százalékkal növeli majd a kiadásainkat, vagyis a város költségeit – magyarázta Veljko Vojnić.

Az illetékes azt mondja, már csak a három hivatalos nyelv használata miatt is nagyon nehézkes lenne véghezvinni egy effajta racionalizációt, s véleménye szerint mindenképp revízióra van szükség.

– Tárgyalást kell kezdeményezni a minisztériummal, s elmondani nekik, hogy miért specifikus a szabadkai intézmény esete. Minket kötelez a nemzeti tanácsokról szóló törvény is. Mindenképpen számítunk az új polgármester megértésére és segítségére. Az előzőnek kellett volna elmennie a minisztériumba tárgyalni, de nem tette. Bízunk benne, hogy az új városvezetés nagyobb megértéssel lesz, mert ismét hangsúlyozom, amennyiben megválunk ezektől a munkatársaktól, ügynökségeket kell alkalmaznunk, mert házon belül nem lesz kapacitás a munka elvégzésére – tette hozzá Veljko Vojnić.

Az ügynökségek alkalmazása többe kerül majd (Molnár Edvárd felvétele)

Az ügynökségek alkalmazása többe kerül majd (Molnár Edvárd felvétele)

Füleki Gabriella, a közigazgatási hivatal vezetője lapunknak beszámolt arról, hogy a Naša Radoston kívül mindegyik intézmény időben megvált a meghatározott számú alkalmazottól.

– Az óvodák specifikus helyzetben vannak, nekik késleltetett idejük van a végrehajtásra, s ezt a határozatba is belefoglaltuk. Egyébként mindenki időben véghezvitte a döntést, az önkormányzatban is megtörténtek az elbocsátások. Van, aki önként távozott, volt aki nyugdíjérettként ment el, s volt, akitől meg kellett válni. Az önkormányzatban is főként a takarítószemélyzetet, portásokat, sofőröket érintette a racionalizáció, hozzávetőleg hússzal van kevesebb alkalmazottja ma a szabadkai önkormányzatnak – ismertette a helyzetet Füleki Gabriella.