2024. május 5., vasárnap

Beugrottunk app a bankba

Egy éve még szenzációt keltett a hír, hogy Nagy-Britanniában megkezdte működését az Atom Bank. A fura nevű cég ugyanis nem tart fenn egyetlen fiókintézményt, és hús-vér alkalmazottja sincs, akivel találkozhatnának az ügyfelek.

Azóta már többen követték a példáját. Egységes elnevezés híján hol app, challenger vagy digital only bankoknak, hol neobankoknak hívják őket.

Közös bennük, hogy kizárólag okostelefonon (egy app segítségével) lehet igénybe venni a szolgáltatásaikat, amelyek nemcsak a pénz (vásárlási célú) kezelését végzik, hanem immár személyre szabott (befektetési) tanácsadással, sőt hitelnyújtással is foglalkoznak.

Felhasználói felületükön videó üzenetekben található minden tudnivaló. A bejelentkezés pedig biometrikus jellel, például pislogással (kacsintással) vagy épp ujjlenyomattal és hangazonosítással történik.

A sajátos módon működő bankok száma folyamatosan emelkedik, miként az ügyfeleiké is, akiknek a többsége fiatal. Nekik szinte már természetes, hogy a pénzügyeiket is app bankban (vagyis virtuális platformon) keresztül intézik. Az Atom Bank mellett köreikben egyre ismerősebben cseng a Monese, a Mondo, a NUMBER26, a Square, a Starling Bank vagy épp a Tandem neve, hiszen mind egyazon kategóriába tartozik.

A Square például tavaly már 24 milliárd dollár értékű tranzakciót bonyolított le kétmillió ügyfele nevében. Induló vállalkozás számára ez kiváló teljesítmény. Olyannyira, hogy az eredménnyel már a hagyományos kártyacégek (például az American Express vagy a Visa) vetélytársává nőtte ki magát.

Az ügyintézéshez hasonlóan az utóbbi időben egyre többen intézik online a pénzügyeiket is. Az újfajta megoldás térhódítása miatt ugyanakkor egyre több (szak)emberben vetődik fel a kérdés, vajon mi lesz a jövőben a hagyományos bankfiókokkal, hol nyissunk számlát, hol intézzük pénzügyeinket?

Minden arra utal, hogy jó ideig még nem zárnak be a bankfiókok (tömegesen), de akár már a közeli jövőben gyökeresen megváltozhat a jelenlegi helyzet, vagyis a hagyományos bankolás. Jó néhány elemzés is arra utal, hogy a bankfiókok többsége idővel lehúzhatja a rolót.

Ez aligha meglepő, hiszen a mai technológiai megoldások és újítások mellett a lakosság már inkább hajlik az online szolgáltatások felé.

Becslések szerint a fejlett országokban a következő tíz évben akár egyharmaddal csökkenhet a bankfiókok száma. Ennek nem csak az új technológiák térhódítása és az ügyfelek elkényelmesedése az oka, hanem az is, hogy kevesebben járnak bankba (mivel a neten keresztül intézik pénzügyeiket), s emiatt meredeken nő a fiókok működtetési költsége.

A csökkenés azonban nem mindenütt lesz gyors és nagyarányú. Az eddigi gyakorlat legalábbis erre utal: miközben ugyanis több európai országban már megfeleződött a bankfiókok száma, az Egyesült Államokban korántsem ilyen drasztikus a változás.

A hagyományos bankautomaták sorsa is bizonytalan. A jövőben ideig-óráig még helyettesíthetnek bizonyos szolgáltatásokat, de alighanem kihalás vár rájuk.

Minden arra utal, hogy az okostelefonok lesznek a bankok legfőbb csatornái a távolabbi jövőben. Ebből pedig az következik, hogy csak azok a hagyományos pénzintézetek maradhatnak talpon, amelyek képesek lesznek új szolgáltatásokat nyújtani.

Bár a bankfiókok akár hamarosan elavulttá válhatnak, teljesen mégsem tűnnek el a jövőben. A megszűnt hivatalok helyét valószínűleg mikrofiókok váltják fel. Ezek azonban csak csúcsforgalmi időben lesznek nyitva, legfeljebb egy-két alkalmazottal.