2024. május 5., vasárnap

Öt nap alatt három embercsempészt fogtak el

A katonaság és a rendőrség együttműködésének köszönhetően az elmúlt öt nap alatt a bolgár és a macedón határon három személyt állítottak elő. Őket a menekültek határon való átcsempészésével gyanúsítják –, jelentette be Jovan Krivokapić, a védelmi minisztérium szóvivője.

Menekültek Horgosnál (Molnár Edvárd felvétele)

Menekültek Horgosnál (Molnár Edvárd felvétele)

– Július 22-e óta a határon a katonaság és a rendőrség közös akciója alkalmazásának köszönhetően három személyt állítottunk elő, akit embercsempészettel gyanúsítunk. Két személy kiskorú, így a határ illegális átlépéséért tett feljelentést követően szabadon engedtük őket, egy személyt pedig 30 napos rendőri előzetesbe helyeztünk – nyilatkozta Krivokapić a Tanjug hírügynökségnek.

A szóvivő szavai szerint, amióta a két szerv közösen ellenőrzi az államhatárt, csökkent az illegális határátlépők száma. Az elmúlt napokban kedd estig 466 menekült állt el az illegális határátlépéstől. Így azt a 130 személyt, akinek mégis sikerült átjutni a határon, a preševói befogadóközpontban helyezték el.

– A katonaság és a rendőrség azt az érthető feladatot kapta, hogy akadályozzák meg a menekültek illegális határátlépését és az embercsempészetet, ugyanakkor állítsák elő azokat, akik azt megkísérlik. Nem könnyű feladat, sok tervezést és szervezést igényel, de a katonaság és a rendőrség együttműködése a terepen meghozta az eredményt – emelte ki Jovan Krivokapić.

Ugyanakkor elmondta, hogy az embercsempészek és a menekültek a nehezen hozzáférhető szakaszokat, a hegyvidéken nehezen megközelíthető útvonalakat választanak, újabbnál újabb útvonalakon indulnak el. Ezért Želimir Glišović vezényletével a rendőri és katonai csapatok állandóan új taktikákat alkalmaznak, hogy elfogják az embercsempészeket, és megállítsák az illegális határátlépéseket. A legnagyobb figyelem most a macedón határra irányul, de a közös akció első két éjszakáján a menekültek a bolgár határon át próbáltak bejutni az ország területére.