2024. május 5., vasárnap

Adria-táborban

Jutalomkirándulást nyert a zentagunarasi Gézengúz tánccsoport

A mórahalmi székhelyű Európai Magyar Ifjúságért Alapítvány fő szervezésében zajló Székely kapuk, zöld kapuk elnevezést viselő betlehemes világversenyre 2015 decemberében a zentagunarasi Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület tizennyolc fős Gézengúz tánccsoportja is benevezett.

Eredeti, Savelin Zellei Zsuzsanna és Savelin László koreografálta betlehemes játékukkal, annak előadásáról, jellemzéséből született ún. betlehemes napló közreadásával, a csoport ezüst minősítést nyert a megmérettetés során, mely díj adriai nyári jutalomkirándulással volt egyenlő. A felkészítők mellett a betlehemes csoport munkáját Nagy Bozsik Angéla osztálytanító követte, aki a 2016 júliusában zajló Baška Voda-i jutalomkirándulásra, nyaralásra is elkísérte a csoportot. A csapat tagjai között – négy középiskolás kivételével – minden gyermek jelenleg is a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola tanulója.

– Két évvel ezelőtt a Gézengúzok vettek már részt ugyanezen betlehemes világversenyen, akkor harmadikok lettek, ezáltal mórahalmi jutalomkiránduláson szerzett tapasztalatokkal gazdagabbak. Ezúttal sikerült ezüst minősítést kiérdemelniük. A betlehemes játékot, mely tapasztalatairól a gyerekekkel közösen megírt betlehemes napló született, a tél folyamán öt helyszínen: Zentagunarason két ízben, továbbá Zentán, Topolyán és a magyarországi Szentesen is sikerrel bemutatták. A 2016-os Székely Kapus Adria-táborban való részvétel nagy élményt jelentett a csoportnak, az előadás és a napló elkészítése mellett szintén közösségformáló erővel is bírt. Egy szegedi ifjúsági, szintén díjazott csoporttal egy időben jártunk a tengerparti üdülőben. A környék, pl. Makarska, Omiš, Brač szigete, Split látványosságainak megismerése mellett a csoportok bemutatkoztak egymásnak, a szervező alapítvány fő koordinátora, Varga B. József az alapítvány munkásságáról, célkitűzéseiről is tartott előadásokat ott-tartózkodásunk idején, sőt a velük együttműködő Afrikáért Alapítványról is többet megtudtunk. Arról, miként segítik a versenyszervezők adománygyűjtéssel az afrikai rászorulókat, többek között azok tanulmányait. A tengerpari üdülés során egy fekete fiatalember is csatlakozott a csoporthoz, aki afrikai élménybeszámolókat tartott – osztotta meg lapukkal Nagy Bozsik Angéla.