2024. május 5., vasárnap

Gépkocsi robbant fel Kína kirgizisztáni nagykövetségénél

Terrorcselekménynek minősítette a kirgiz kormány a Kína biskeki nagykövetsége elleni kedden elkövetett támadást.

Hírügynökségi jelentések szerint helyi idő szerint tíz óra körül egy ismeretlen elkövető Mitsubishi Delica típusú kisbusszal megpróbálta áttörni a biskeki kínai nagykövetség kapuját, és ekkor hatalmas robbanás történt. Szemtanúk szerint a detonáció olyan erős volt, hogy hallani lehetett gyakorlatilag mindenhol a kirgiz fővárosban, pedig az épület távol van a belvárostól.

A detonációban meghalt az autó sofőrje, és megsebesült a diplomáciai képviselet három munkatársa, mindegyikük kirgiz állampolgár. Kínai diplomatának nem esett baja. Megrongálódott a nagykövetség kapuja és kerítése, betörtek a környékbeli épületek ablakai.

Zsenis Razakov miniszterelnök-helyettes öngyilkos merénylőnek nevezte a támadót, a miniszterelnöki hivatal pedig közleményében terrorcselekménynek minősítette az esetet.

Egyes orosz hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva arról írtak, hogy a támadó feltehetően a kínai szakadár ujgurokkal rokonszenvezett, de ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg.

A történtek után Kína megrökönyödésének adott hangot, és erőteljesen elítélte a támadást.
Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő elmondta: Peking vészhelyzeti eljárást indított, és azt követelte Kirgizisztántól, hogy tegyen azonnali lépéseket a kínai állampolgárok és intézmények védelmére. Hua egyúttal a robbantás kivizsgálását és a felelősök bíróság elé állítását sürgette a biskeki hatóságoktól.

A kirgiz kormány kedden rendkívüli ülést tartott. Almazbek Atambajev köztársasági elnök személyesen tanácskozott a legfőbb biztonsági szervek vezetőivel, így az országos nemzetbiztonsági bizottság fejével, a belügyminiszterrel, és elrendelte a legaprólékosabb vizsgálatot a terrorcselekmény körülményeinek kiderítésére.

Az államfő utasítást adott arra is, hogy szigorú terrorellenes intézkedéseket vezessenek be az ország egész területén, erősítsék a legfontosabb közintézmények és diplomáciai képviseletek épületeinek védelmét, hozzák meg a legszükségesebb lépéseket a nyilvános helyek oltalmára, tekintettel arra, hogy az ország a függetlenség 25. évfordulójának megünneplésére, valamint a Nomád Világjátékok megrendezésére készül.