2024. május 5., vasárnap
21. Kanizsai Jazz Fesztivál

Az improvizatív zene kiválóságai Magyarkanizsán

Mezei Szilárd és Márkos Albert

Mezei Szilárd és Márkos Albert

A 21. Kanizsai Jazz Fesztivál csütörtökön este Révész Róbert és Molnár Edvárd művészfotóiból összeállított kiállítással vette kezdetét. A megnyitó előhangjaként egy zenei performansz keretében Révész Róbert is közreműködött, kavalon és tibeti hangtálakon kísérte Almási Enikő énekét.

A Dobó Tihamér Képtárban fotóművészek fekete-fehér felvételein a fesztivál fennállásának két évtizede során a városban vendégeskedő és fellépő jazz-zenészek egy része tekint vissza a látogatókra. Molnár Edvárd fotóinak jó része már digitális technikával készült, és ezeket utólag konvertálta fekete-fehérre.

A megnyitót követően a Mezei Szilárd–Márkos Albert brácsa és cselló duó lépett a Művészetek háza kisszínpadára. A jól összeszokott felállás már idestova 16 éve járja az improvizatív zene egyazon útját. Mezei Szilárdot nem kell bemutatni a honi olvasóközönségnek, még Márkus Albertról annyit érdemes tudni, hogy erdélyi származású Budapesten élő művész, aki otthonosan mozog a kortárs zene berkeiben.

A jelen fesztivált a tavalyi kényszerű szünet után a szervezők két részre bontották. A bevezető fesztiválhétvégére a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban került sor. Dejan Vujinović, a rendezvény fő szervezője ezt a némileg rendhagyó megfontolást a következőképpen tolmácsolta:

– Szerettük volna a magyarkanizsai Jazz Fesztivál programját bemutatni más városokban is, kezdetben a választás a környező városokra esett. Szabadka valahogy logikusan jött, mint az első, még jövőre talán Szegedre vagy Újvidékre fogunk ellátogatni.

A fesztivál csütörtöki, késő esti programjában a közönség a magyarországi Argo és a szerbiai Rođenice együttesek közös fellépését láthatta a Magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhelyben.

A pénteki műsort követően szombaton, este nyolc órai kezdettel a magyarországi Lukács Miklós trió (Lukács Miklós – cimbalom; Orbán György – kontrabas; Baló István – dob) lép színpadra a Művészetek házában, még fél tíztől, a Regionális Kreatív Műhelyben az Imago Sonus performans zenei előadása kerül sorra.

A nap záró eseménye a fél tizenegykor kezdődő Mezei Szilárd Red Fruits Stripetet (Mezei Szilárd, Meggyesi Ádám, Malina Ervin, Csík István) lesz.