2024. július 18., csütörtök

Hídavató az oromi kanálison

Szerdán átadták az Orom melletti kanálison lévő átjáró hidat, amely a tartományi mezőgazdasági titkárság és a Vajdaság Vizei Közvállalat közös finanszírozásával jött létre. A hídavatón jelen volt Branislav Bogaroški mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár, a tartományi kormány alelnöke, Nyilas Mihály, szintén a tartományi kormány alelnöke és dr. Bimbó Mihály, Magyarkanizsa község polgármestere, aki elmondta, hogy az átjáró felépítésével évtizedek óta fennálló problémát orvosoltak.

– Pénzbeli és időbeli veszteséget jelentett az itteni gazdáknak az a 7 km-es kerülő, remélem, hogy az elkészült hidat még sokáig tudják használni a lakosok – mondta Bimbó Mihály.

A tartományi titkár elmondta, hogy a beruházás értéke 8 millió dinár, s Nyilas Mihállyal együtt ígéretet tettek, hogy a községben lévő infrastrukturális problémákat igyekeznek megoldani.

– Ez a beruházás jó példa arra, hogy a pénz visszakerül a községbe. Az itteni gazdák, akik lelkiismeretesen fizetik a lecsapolást, láthatják, hogy pénzük tulajdonképpen ide került vissza, a DTD mint kivitelező olyan hidat épített, amelyen akár a kombájnok is áthaladhatnak – mondta Nyilas.

Cseszkó Valéria oromi lakos örömét fejezte ki az új úttal kapcsolatban, elmondása szerint a legtöbb földjük a kanálison túl található, így a számukra ez mindig oda-vissza összesen 20 km kerülőt jelentett.

– Nemcsak az út hosszúsága, hanem a sár is gondot okozott a kerülő úton, mindig aggódtunk a felborulás miatt, amikor a parton felfelé kellett haladni, ez híd a lapos részen van, és a hozzá vezető utat is rendbe tették, ez nagy segítség.

Konc Dénesnek és családjának a faluba vezető útjukhoz hiányzott a híd:

– A tanyánk itt található a közelben, csak épp a kanális északi oldalán. A gyerekeknek mindennap a kerülő úton kellett iskolába menniük. Azóta már befejezték az iskolát, de legalább végre elkészült a híd.