2024. szeptember 8., vasárnap

Vučić Horvátországban

Fókuszban a bilaterális kapcsolatok javítása

Aleksandar Vučić szerb államfő ma kezdi meg kétnapos horvátországi látogatását, amelynek során a szomszédos ország számos magas rangú tisztségviselőjével, illetve az ottani szerb kisebbség tagjaival is találkozni fog.

Szerbia elnöke Tomislav Nikolić személyében legutóbb öt éve látogatott Horvátországba, míg Vučić 2015-ben miniszterelnöki tisztségében járt Zágrábban. Az államfőt ezúttal Horvátország elnök asszonya, Kolinda Grabar-Kitarović fogadja. A két államfő tanácskozását követően Vučić találkozik a horvát miniszterelnökkel, Andrej Plenkovićtyal, majd ellátogat a horvát parlamentbe, ahol annak képviselőivel folytat megbeszéléseket. Ezt követően a Horvátországi Gazdasági Kamarába látogat, és a nap folyamán részt vesz A szerbek jövője Horvátországban elnevezésű projektum bemutatóján.

Kedden Aleksandar Vučić ellátogat Vrginmostra, ahol lerója kegyeletét a második világháború és a kilencvenes évek délszláv háborúinak szerb áldozatai előtt. Ezután Zágrábban részt vesz a Szerb Nemzeti Tanács és a Községek Közös Tanácsa ülésén, ahol lehetősége lesz találkozni a horvátországi szerbek képviselőivel. Szerbia elnöke emellett találkozik Josip Bozanić zágrábi érsekkel is, a katolikus és a pravoszláv egyház kapcsolatának javítása érdekében.

A látogatás célja, az elnök elmondása szerint, a bilaterális kapcsolatok pozitív irányba való elmozdítása, értve ezalatt a határok, az eltűnt személyek kérdését, a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok helyzetének javítását, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítését. A Tanjugnak nyilatkozva Szerbia államfője kifejtette, a legfontosabb, hogy megoldódjanak azok a problémák, amelyek terhelik a két ország kapcsolatát. Kifejtette, hogy a szerb fél részéről nincsenek tabu témák. „Csak annyit mondhatok, hogy a horvát miniszterelnök komoly és felelősségteljes válaszokat fog kapni a szerb oldaltól, és nem tiltakozunk bármelyik kérdés megnyitása ellen”– fogalmazott Vučić.

Horvátországban ugyanakkor több sajtóorgánumban igyekeznek rossz színben feltüntetni a szerb államfőt, amelyekre válaszolva Vučić kifejtette, hogy nem érdeklik a sértegetések.

Nebojša Stefanović, Szerbia belügyminisztere az RTS-nek nyilatkozva tegnap aggodalmának adott hangot az elnök horvátországi látogatása ügyében, ugyanis elmondása szerint olyan információk is nyilvánosságra kerültek Vučić látogatása kapcsán, amelyek nem vallanak felelősségteljes vendéglátóra. Megemlítette, hogy Aleksandar Vučić látogatásának pontos útvonala is nyilvánosságra került, ugyanakkor az is valószínűsíthető, hogy több helyszínen tüntetők várják majd a szerb államfőt.