2024. szeptember 5., csütörtök

Csak egy évet tévedett…

Az államfő szerint a civilizációt az elégedetlenség viszi előbbre, Szerbiában sem leszünk soha elégedettek mindennel

A szerbiai bérek biztosan el fogják érni az 500 eurót – jelentette ki Aleksandar Vučić államfő a Prva kereskedelmi tévécsatorna reggeli műsorának vendégeként. Hozzátette, igaz, hogy egy évet tévedett az eredeti jóslattal, de a szerbiai fizetések mindenképp el fogják érni az 500 eurós szintet, s a polgárok egyre elégedettebbek lesznek a helyzetükkel. Emlékeztetett arra, hogy jelenleg 465 euró az átlagbér.

Aleksandar Vučić: A szerbiai fizetések mindenképp el fogják érni az 500 eurós szintet (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: A szerbiai fizetések mindenképp el fogják érni az 500 eurós szintet (Fotó: Beta)

Vučić arról is beszélt, hogy az egészségügyi nővéreknek ma már 20 százalékkal magasabb a bérük, mint korábban, az új fizetésemeléssel pedig már 35 százalékkal lesz magasabb a járandóságuk.

– Teljesen természetesnek számít az, hogy mindig jobbat és többet akarunk az életben. Sohasem leszünk elégedettek, de éppen ez az, ami előbbre viszi a civilizációt. Egy-egy mandátum végén azonban tüzetesebben is meg kell vizsgálnunk, jobbak-e ma a körülmények, mint ennek a mandátumnak az elején. Nincs sok éhező, de a világon hárommilliárd ember küzd a túlsúly okozta problémákkal. Szerbiában soha senki nem fogja azt mondani, hogy a túlsúllyal vannak problémák és nem az éhezéssel – jelentette ki a reggeli műsorban az államelnök.

Vučić úgy fogalmazott: az államnak elsősorban az a célja, hogy stabilitást teremtsen, s úgy hozza létre az egyensúlyt, hogy közben ne érje kár az államkasszát. Szerbia ma már nem számít túladósodott országnak, s csökkent a munkanélküliség is, s ez megint csak az egyensúlynak a megteremtését támasztja alá.

A köztársasági elnök kitért az egyes ágazatokban tapasztalható munkaerőhiány problémájára is.

– Egyre többen keresnek megélhetési lehetőséget külföldön, egyszerűen nem vehetjük fel a versenyt a németekkel, akik kétezer eurós bért is képesek könnyedén kifizetni. A tanult emberek külföldre távozása valóban nagy gond az ország számára. Például már most sok egészségügyi nővért kell elhelyeznünk, de ugyanakkor arra is ügyelnünk kell, hogy akik még itthon dolgoznak, itt maradjanak. Ezért kell alaposan megvizsgálni, mennyivel növelhető a bérük – mondta el Vučić.