2024. szeptember 5., csütörtök

Félbeszakadhat a brüsszeli párbeszéd

Ana Brnabić szerint a pristinai fél tárgyalási platformja ellentmond a józan észnek

Aleksandar Vučić államfő összehívására Ana Brnabić miniszterelnök, Ivica Dačić külügyminiszter, Aleksandar Vulin védelmi miniszter, Nebojša Stefanović belügyminiszter, valamint Bratislav Gašić, a BIA elnöke, Milan Mojsilović vezérkari főnök és Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatójának részvételével ma ülésezett a Nemzetbiztonsági Tanács. Az összejövetel apropója a koszovói képviselőház tegnapi ülése volt, amelyen elfogadták a pristinai fél tárgyalási platformját. Sajtóértesülések szerint ebben Pristina leszögezi, hogy a brüsszeli párbeszédnek Belgráddal olyan kötelező erejű megállapodással kell végződnie, amelyben Szerbia elismeri Koszovó államiságát.

A belgrádi fél felháborodottan fogadta a platform elfogadásának tényét. Marko Đurić, a köztársasági kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője szerint Pristina ezzel végleg ellehetetlenítette a párbeszédet. Mint hozzátette, a párbeszéd tekintetében Szerbia 2011 óta még soha nem volt olyan nehéz helyzetben, mint most. Đurić elmondása szerint Pristina a dokumentumban nem tér ki a területtel kapcsolatos esetleges kérdésekre, sem a szerbek, illetve az egyéb nem albán nemzetiségű polgárok jogaira, de az egyház vagyonára sem, ehelyett viszont szóba kerül a háborús kártérítés kérdése. Mint azt Đurić kifejtette, a szerb államvezetés továbbra is a szerb nép érdekeinek a védelmezéséért száll síkra, még ebben az újonnan előállt helyzetben is.

Szerbia reakcióját a mértékletesség és a felelősségtudat fogja jellemezni, húzta alá a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követően Ana Brnabić kormányfő.

– A Nemzetbiztonsági Tanács ülésén arra a megállapításra jutottunk, hogy a platform elfogadása a harmadik övön aluli ütés, amelyet Pristina Belgrádra mért. Az első a brüsszeli megállapodás végre nem hajtása volt, a második pedig a védővám elrendelése. A platform szöges ellentétben áll az észszerűséggel, a kompromisszummal és ellehetetleníti a további párbeszédet. Az elkövetkezendőkben, az értelmezés céljával, alaposabban is felülvizsgáljuk a platformot, ám első benyomásunk az, hogy ellentmond a józan észnek – fogalmazott Brnabić, majd bejelentette, hogy Aleksandar Vučićtyal és Ivica Dačićtyal egyetemben vasárnap Irinej pátriárkával és a Szerb Pravoszláv Egyház Szinódusával találkozik, hogy „körbejárják a fejleményeket, hiszen egyértelmű, hogy Pristina felfüggesztette a párbeszédet”.

Aleksandar Vučić a Szerbia jövője országjáró körútja keretében ma a szerémségi Belegišben kifejtette: „A platformmal a koszovói albánok alátámasztották, hogy soha nem is volt céljuk a brüsszeli párbeszéd és a jövőben sem kívánnak dialógust folytatni. Annyit mondhatok, hogy megőrizzük Szerbiát és a szerbség érdekeket, nem ijedtünk meg sem tőlük, sem segítőiktől.”

Valamivel korábban Nikola Selaković, az államfő főtitkára közölte, hogy Vučić felelősségteljesen reagál. A platform 1. és 5. szakaszában a pristinai fél a Nemzetközi Bíróság véleményére hivatkozott, mutatott rá Selaković.

– A platformban a pristinai fél azzal érvel, hogy a Nemzetközi Bíróság, Boris Tadić, Vuk Jeremić és Dragan Đilas rezsimjének az indítványa nyomán, megállapította, hogy Koszovó államiságának a kikiáltása összhangban állt a nemzetközi közjoggal. A történet érdekessége az, hogy Aleksandar Vučić már öt hónappal ezelőtt figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy Pristina ilyen jellegű platformot fogad el. A dokumentum félbeszakítja a brüsszeli párbeszédet – taglalta Selaković a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva.

AZ USA BELGRÁDBÓL ÜZENT PRISTINÁNAK

Az Aleksandar Vučić államfő és a David Hale, az USA Külügyminisztériuma politikai kérdésekkel megbízott államtitkárának találkozóján szintén a pristinai platformra és a brüsszeli párbeszéd jövőjére összpontosítottak a felek. Vučić megismételte, hogy mélységesen felháborítja és aggasztja a pristinai tárgyalási platform, majd bejelentette, hogy a brüsszeli megállapodás a pristinai fél részéről történő nem alkalmazásának, továbbá a védővám elrendelésének és a brüsszeli párbeszéd a platformmal történő félbeszakításának az okán Szerbia a lehető legrövidebb időn belül meghozza a szükséges intézkedéseket.

David Hale arra buzdította Belgrádból Pristinát, hogy helyezze hatályon kívül a tavaly elrendelt védővámot és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, közölte Twitter-bejegyzésben az USA belgrádi nagykövetsége, hozzátéve, hogy az USA minél szorosabb kapcsolatokat szeretne kialakítani Szerbiával.