2024. szeptember 5., csütörtök

Tizennegyedik kormányellenes tüntetés Belgrádban

Újabb Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetés Vučić kormánya ellen

A tüntetés résztvevői az eddigi alkalmakhoz hasonlóan most is a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Karának épülete előtt gyülekeztek.

A tiltakozókhoz szólva Vladimir Dimitrijević publicista úgy fogalmazott, a tüntetések célja megvédeni a jogállamiságot, amelyet a Vučić-rezsim megtépázott.

A tüntetők most is a város főbb utcáin vonultak végig, közben Branislav Lečić színművész szólt hozzájuk, aki ecsetelte a sajtó mint véleményformáló eszköz társadalomban betöltött szerepét, kiemelve a sajtószabadság fontosságát.

A tömeg a Szerb Rádió és Televízió székháza előtt Vučić ellenes matricákkal leragasztotta és elbarikádozta annak bejáratát, ezzel próbálva újabb nyomást gyakorolni a médiaházra. A tiltakozók a tüntetések sorozatában többször is megfogalmazták elégedetlenségüket és követelték a  vezetőség leváltását, mivel szerintük a közmédium nem tesz eleget a feladatának, egyoldalú és nélkülöz mindennemű objektivitást.

A december óta tartó tüntetésekhez egyre több város csatlakozik Szerbia-szerte. A nagyobb városok mellett több kissebb településen is rendszeresen utcára vonulnak Vajdaságban is.