2024. szeptember 5., csütörtök

2020-tól központi nyilvántartás

A Köztársasági Képviselőház ma többek között elfogadta a lakosság központi nyilvántartásáról szóló törvényt, amivel 13 nyilvántartást, így az anyakönyvi és az állampolgárságról szóló adatokat, a személyi számmal foglalkozó adatbázist, a lakhelynyilvántartást itthon és külföldön, a személyi igazolványról, útlevélről szóló adatokat, a szociális biztosításról, az adófizetőkről szóló adatokat egységesíti majd, azzal, hogy a hat állami intézmény továbbra is gondot visel az adatokról. A központi adatbázist várhatóan 2020-ra állítják fel.

Ez a nyilvántartás nemcsak a szerb állampolgárok adatait gyűjti össze egy központi adatbázisba, hanem azoknak az állampolgároknak az adatait is, akik szerbiai lakhellyel rendelkeznek, vagy azoknak a szerb állampolgároknak az adatait is, akik külföldön élnek és nincs szerbiai lakcímük, valamint a menekültek, a menedékjogot kérők adatait is tartalmazza majd, illetve azokét, akik ideiglenes tartózkodási engedéllyel tartózkodnak az országban. A központi nyilvántartásról az államigazgatási és önkormányzatokkal megbízott minisztérium visel majd gondot, azzal, hogy az adatok biztonságáért a információs technológiával és elektronikus közigazgatással megbízott iroda felel.

A parlament napirendjén több mezőgazdaságot érintő törvény is szerepelt, így az élelmiszer-biztonságról, illetve a növényvédelemről, valamint a haszonnövények gondozásáról szóló. Ezeket a javaslatokat és módosítási indítványokat is megszavazták a képviselők, csakúgy mint a turizmusra és a vendéglátóiparra vonatkozó törvényeket.

Napirenden szerepel a parlament főtitkárának kinevezése is. Maja Gojković, a parlament elnöke Srđan Smiljanić jogászt javasolta erre a tisztségre. Gojković nem volt megelégedve a korábbi parlamenti főtitkár, Svetislava Bulajić munkájával és a Korrupcióellenes Ügynökség javaslatára leváltatta. Az ügynökségnek a 2017. október 19-én kiadott végzése szerint Bulajić 2017 folyamán önmagát küldte szolgálati utakra Kijevbe, Edinburgh-ba, Varsóba, és ezek az utak okán devizanapidíjakat vett fel.