2024. szeptember 13., péntek
VÁLASZTÁSOK 2016

Óriásretek a kampányban

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tegnap esti ülésén kellett döntésnek születnie az összesített választási listáról, amelyen az április 24-i rendkívüli köztársasági választásokon induló összes lista fel lesz tüntetve. Az összesített választási listát a Hivatalos Közlönyben is megjelentetik.

A választások napjának közeledtével egyre hevesebbé válik a kampány, a politikai pártok és a többi induló mind több helyszínen próbálja megismertetni a polgárokkal elképzeléseit, illetve kifejezésre juttatni véleményét ellenlábasairól.

A választásokhoz kapcsolódóan tegnap az egyik vezető hír az volt, hogy a vajdasági szavazólapok kétszer annyiba kerülnek, mint a köztársasági szavazólapok. Egy tartományi szavazólap 17 dinárba kerül, egy köztársasági pedig 8,44 dinárba, írta a Večernje Novosti. A különbség azzal magyarázható, hogy a Tartományi Választási Bizottság a Stylos nyomdát bízta meg az 1,7 millió voksolásra jogosult polgár számára szükséges szavazólap nyomtatásával, a RIK pedig a Hivatalos Közlönyt, amelynek 6,8 millió szavazópolgár számára kell szavazólapot nyomtatnia.

Ami magát a kampányt illeti, tegnap javarészt a sajtószabadság kérdésével foglalkoztak. A Szerb Haladó Párt központi irodájából a Demokrata Párt ellen fogalmaztak meg kritikát, azaz felszólították az újságíró-egyesületeket, hogy állják útját Bojan Pajtić demokrata pártelnök médiamanipulációinak. „Az ál-demokratáknak nem elég, hogy napról napra afférokat találnak ki, és megszégyenítik Szerbiát, hanem még az is eszükbe jutott, hogy Pajtić szerkesztőjét a Vajdasági Rádió és Televízióban arra utasítsák, hogy büntesse meg azt az újságírónőt, aki bizonyos kérdéseket tett fel Aleksandar Vučić miniszterelnöknek” –áll a haladók közleményében.

A szóban forgó esetre a demokraták soraiból Aleksandra Jerkov, a párt sajtófelelőse reagált, mondván, hogy Vučić a sajtószabadság álvédelmezőjeként úgy tett, mintha mélységesen felháborítaná, hogy Svetlana Božić Krainčanićot, a VRTV újságíróját megbüntették, amiért kérdést intézett hozzá a Fiatalok Kezdeményezése szervezet nevében.

Bojan Pajtić, a DP elnöke arra tett ígéretet a párt tegnapi kampányrendezvényén, hogy ha a választásokat követően lehetősége lesz rá, hatályon kívül helyezi az úgynevezett titkos szerződéseket, valamint az összes olyan szerződést, amellyel az aktuális államvezetőség mintegy 900 milliárd dinárral megrövidítette a polgárokat.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga kampányának középpontjában továbbra is a földművesek állnak. A vajdasági földek a legtermékenyebbek közé tartoznak Európában, ezért nem szabad elherdálni őket és harminc évre kiadni külföldi befektetőknek, emelte ki Nenad Čanak pártelnök. Antalfalvában kampányolva Čanak megmutatott egy hatalmas retket, amit korábban egy farkasdi termelőtől kapott, és megkérdezte a jelenlevőktől: „Ki az, aki annyira őrült, hogy harminc évre kiadja azokat a földeket, amelyekben ilyesmi terem?”