2024. szeptember 12., csütörtök

A gumikacsáról mégsem volt szó

Az USA belgrádi nagykövete és az EU szerbiai küldöttségvezetője támogatásukról biztosították Aleksandar Vučićot

Aleksandar Vučić és Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője, valamint Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövete Szerbia európai uniós integrációjáról, illetve a szükséges reformokról beszélgettek tegnap Belgrádban. A diplomaták támogatásukról biztosították Vučićot, akinek egyik kiemelkedő célkitűzése, hogy az ország 2020-ban csatlakozzon az EU-hoz. Az EU és az USA támogatják a szerb kormány gazdasági és politikai reformjait, húzták alá a diplomaták. A beszélgetés zárt ajtók mögött zajlott, a felek később sem nyilatkoztak az elhangzottakról, csupán Vučić kabinetjéből érkezett egy rövid közlemény.

Kyle Scott, Michael Davenport és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

Kyle Scott, Michael Davenport és Aleksandar Vučić (Fotó: Beta/Slobodan Miljević)

– Szerbia két legjelentősebb bilaterális adományozója, segítője a közös projektumok megvalósításával kapcsolatos elszántságukról biztosították a kormányfőt. A szóban forgó projektumok közül a közigazgatás, igazságügy, oktatási rendszer, mezőgazdaság, közlekedés, energetika és a környezetvédelem területén megvalósulók különösen fontosak. Az igazságügyi rendszer erősítése és a joguralom sokat segíthet a külföldi beruházások Szerbiába való vonzásában – áll a közleményben.

A belgrádi sajtó nagy elvárásokat támasztott a szóban forgó találkozóval szemben, amelynek apropójáról vagy megtartásáról a kora délelőtti órákig senki nem tudott semmit. Az újságírók arra számítottak, hogy a felek itt „vesézik ki” a sajtóállításokat, hogy Davenport és Scott, együttműködve az ellenzéki médiumokkal, összeesküvést sző Szerbia, a szerb kormány és Vučić ellen. Ilyen és ehhez hasonló állítások elsősorban az Informer napilapban jelentek meg, illetve a Pink tv műsoraiban hangzottak el.

Az Informer főszerkesztője azzal érvelt állításai mellett, hogy az a sárga gumikacsa, amely egyebek mellett a Ne fojtsuk meg Belgrádot (Ne da(vi)mo Beograd) polgári kezdeményezés tiltakozásainak is rendszeresen „főszereplője”, a brazíliai kormányellenes tüntetéseken is megjelent, azokat pedig az Informer főszerkesztője szerint az USA szervezi. A sárga gumikacsát az USA, vagyis a CIA vitte Brazíliába, és ugyanígy Szerbiába is a CIA hozta – húzta alá Dragan Vučićević, a lap főszerkesztője a Pink reggeli műsorában néhány nappal ezelőtt.

Nem sokkal az első, ehhez kapcsolódó médiatartalmak megjelenését követően az Európai Bizottság megcáfolta, hogy Davenport és Scott összeesküvést szervez a szerb kormány és Vučić ellen. Maja Kocijančič, az EB sajtófelelőse akkor reményét fejezte ki, hogy a szerb államvezetés tisztában van a szóban forgó állítások abszurditásával.

Bizonyos médiumok viszont továbbra sem kívántak elállni az állítástól, hogy a szerb államvezetés és a szóban forgó két diplomata kapcsolatai feszültségekkel terheltek. A Pink hírműsorában tegnap aláhúzták: Vučić sokkal komolyabb és fagyosabb arccal üdvözölte Davenportot és Scottot, mint bármikor máskor.

Közben a Politika napilapban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Aleksandar Vučić lemondta június 21-i, brüsszeli, valamint június 23-i, egyesült államokbeli útját. Bár a lapban arra céloztak, hogy ennek is az összeesküvéssel kapcsolatos állítások az okai, a hivatalos magyarázat állítólag az, hogy Vučić addig nem utazik külföldre hivatalos vagy félig hivatalos látogatásra, amíg meg nem alakul a köztársasági kormány. Vučić tegnap nem nyilatkozott az állításokkal kapcsolatban.

A német Bundestagban azt nyilatkozták a Danas belgrádi napilapnak, hogy Németország addig nem ratifikálja Szerbiának az EU-ba való felvételéről szóló megállapodást, amíg az ország nem járul hozzá, hogy Koszovó az ENSZ teljes jogú tagállamává váljon. A neve elhallgatását kérő, a hatalmi CDU/CSU színeiben politizáló képviselő szerint Németország ezt immár két éve leszögezte a szerb államvezetéssel folytatott beszélgetések során. Erről akkor volt szó, amikor a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli megállapodásról folytak az egyeztetések – részletezte a képviselő, mondván: mindennek ellenére még pártjában sem ért egyet mindenki ezzel a feltétellel, ezért a témát nem tekintik lezártnak.