2024. szeptember 12., csütörtök

Vulin élesen bírálja Magyarországot

A szerb államvezetés magyarázatot követel a törvénymódosításra, amely egyszerűbbé tenné a migránsok kitoloncolását
Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin (Fotó: Beta)

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter tiltakozásának adott hangot az a magyarországi törvénymódosítás kapcsán, amelynek értelmében a magyar hatóságok a technikai határzáron át Szerbiába toloncolhatják azokat a migránsokat, akik Szerbia irányából illegálisan léptek Magyarország területére és akiket a hatóságok az országhatár nyolc kilométeres körzetén belül fogtak el.

A szerb hatóságok biztosan nem engedik meg, hogy Magyarországról, vagy bármelyik másik országból migránsokat, vagy másokat toloncoljanak Szerbiába, húzta alá Vulin, mondván, hogy a szerb államvezetés magyarázatot követel magyarországi kollégáitól, hogy pontosan mi is szerepel a szóban forgó törvénymódosításban.

– Egyetlen ország sem fogadhat el olyan törvényeket, amelyek egy másik országot érintenek, vagy amelyek következményekkel járnak egy másik országra nézve. A nemzetközi törvények a nemzeti jogszabályok felett állnak. Tudvalevő, hogy miként lehet bárkit is kitoloncolni egy országból. Szerbiába senki nem küldhet csak úgy embereket, mert neki az megfelel – magyarázta Vulin.