2024. szeptember 12., csütörtök

Újabb horvát–szerb viszály

Tiltakozó jegyzékek Zágráb és Belgrád között

Szégyenteljesnek nevezte Horvátország tiltakozását amiatt, hogy Szerbia ellenzi Alojzije Stepinac egykori horvát katolikus bíboros rehabilitálását Ivica Dačić ügyvezető külügyminiszter.

Szerbia a bíborost felelősnek tartja a második világháború ideje alatt szerbek és más nem horvát nemzetiségű személyek ellen elkövetett bűncselekményekért, Dačić a bíborost háborús bűnösnek, a fasiszta usztasa Független Horvát Állam (NDH) egyik szellemi vezetőjének nevezte kijelentésében. Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött tegnapelőtt Szerbiának, amiért nem ért egyet a Stepinac ellen hozott korábbi ítélet megsemmisítésével. A zágrábi bíróság hatályon kívül helyezte a kommunista rezsim által 1946-ban meghozott bírósági ítéletet, mely 16 év börtönre ítélte a bíborost az NDH-val való együttműködés miatt. Ivica Dačić tegnap bejelentette: hazánk is tiltakozó jegyzéket küld Zágrábnak a fasiszta eszmék rehabilitálása miatt. A jegyzékben a szerbek ellen egyre gyakrabban elkövetett incidensek és a korábbi háborús bűnök miatt is tiltakozik Szerbia. Sajtótájékoztatóján közölte Dačić, hogy a tiltakozásra tiltakozással válaszoltunk.

Aleksandar Vulin foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter szerint képmutató az a horvát magatartás, amelyik tiltakozó jegyzéket küld Szerbiának Stepinac rehabilitálásának ellenzése miatt, ugyanakkor állítólag jó kapcsolatokat akar hazánkkal. Ugyanolyan képmutatás ez, tette hozzá, mint a Jasenovacon megölt gyermekek előtti főhajtás, majd az usztasák előtti tisztelgés.