2024. július 17., szerda

Hatalomváltási törekvések Belgrádban

Szeptember 24-ére hívták össze a városi képviselő-testület ülését

Zoran Alimpić, a belgrádi képviselő-testület alelnöke és a Demokrata Párt tagja tegnap szeptember 24-ére hívta össze a testület ülését, amelyen a hatályos jogszabályok szerint ki kellene jelölni az új képviselő-testületi elnököt. Aleksandar Antić közlekedési miniszterré való kinevezésével ugyanis megüresedett a belgrádi vkt elnöki posztja.

A képviselő-testület alelnöke abbeli reményeit fejezte ki, hogy a képviselők megjelennek az ülésen, a Szerbiai Szocialista Párt pedig kinevezi a vkt új elnökét. A városvezetési koalíciós szerződés szerint az elnöki poszt ugyanis az SZSZP-t illeti meg, a párt azonban még nem nevezte ki Antić utódját. A fennálló helyzet az elemzők szerint kitűnő alkalmat jelent a Szerb Haladó Párt részére, hogy megdöntse a hatalmat, ha ugyanis az ülést nem tartják meg, vagy nem lesz döntésképes a képviselő-testület, akkor átmeneti intézkedéseket kell bevezetni, majd utána ki kell írni a rendkívüli választásokat.

A belgrádi sajtó az SZSZP-ből érkező nem hivatalos információra hivatkozva arról cikkezik, hogy létezik egy másik lehetőség is a hatalomváltásra. Ez a megoldás szerint a városi hatalomban a szocialistákon kívül a Szerbiai Demokrata Párt és az SZHP venne részt, majd fél év múlva kiírnák a rendkívüli választásokat. Matematikailag lehetséges lenne ily módon átszervezni a hatalmat, jelenleg azonban mindenkinek elfogadhatóbb megoldás lenne a rendkívüli választások kiírása. A jelenlegi helyzetben tehát a belgrádi hatalom megmaradása is, akárcsak a hatalomváltás is az SZSZP-től függ.

Az SZDP-nek megfelelne Dragan Đilas, Belgrád polgármesterének leváltása, de csupán a leváltás után nyilatkozna arról, hogy miként venne részt a fővárosi hatalomban. Szeptember 8-án az SZHP fővárosi bizottsága arra kérte a párt vezetőségét, hogy támogassa a belgrádi hatalom megdöntését. Ekkor bejelentették, hogy erről a városi hatalmi koalícióban részt vevő SZSZP-vel és az ellenzéki SZDP-vel is tárgyalnak majd.

Annak ellenére, hogy mindkét hatalomváltási elképzelés végül rendkívüli választásokkal végződne, az, hogy melyik utat választják, az SZDP-től függ. Az SZSZP egyik név nélkül nyilatkozó tagja szerint az SZDP eddig csupán a polgármester leváltását támogatta, de a hatalom átszervezését nem. Ha az elkövetkező napokban nem gondolja meg magát, akkor minden bizonnyal az SZSZP nem nevezi ki az új képviselő-testületi elnököt, így ki kell majd írni a rendkívüli választásokat.

Amennyiben megkísérlik leváltani Dragan Đilast vagy átszervezni a jelenlegi fővárosi hatalmat, a DP békés tüntetésre szólítja majd fel a belgrádi polgárokat, jelentette be tegnap Bojan Pajtić, a DP alelnöke. Véleménye szerint a hatalom legitimitását választásokon, nem pedig közvélemény-kutatásokon szerzi meg. Dragan Đilas a sajtóspekulációkkal kapcsolatban kijelentette, hogy nem foglalkozik azzal, hogy az ellenzék le szeretné őt váltani, a választásoktól pedig nem tart.

Aleksandar Vučić, az SZHP elnöke nem érti, hogy a DP miért szervezne békés tüntetéseket, amennyiben leváltanák Đilast. Szavai szerint a békés tüntetések mindig kívánatosak, ha a szervezőknek nem sikerül elegendő polgárt megmozdítaniuk, pártja szívesen segít a DP-nek.