2024. október 6., vasárnap

A belgrádiak nem fognak Vajdaságra és a mezőgazdaságra odafigyelni

Fremond Árpád parlamenti képviselő látogatása Magyarkanizsán



Az európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, a tárgyalásokban részt vevők szerepének fontosságáról, a mezőgazdászok támogatási rendszerének megváltoztatásáról, valamint a nyugdíj- és egészségügyi biztosítás igazságosabb megfizetéséről beszélt tegnap Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági képviselője, a köztársasági mezőgazdasági bizottság tagja a magyarkanizsai városházán. Fremond előadására a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a zentai Kertészek Egyesülete szerevezésében hetek óta tartó előadás-sorozat keretében került sor. Az esemény után a képviselő családlátogatást tett a község településein.

– 2014 fontos év, igen hosszú és nehéz folyamatok elé nézünk, hiszen januárban megkezdődtek az uniós csatlakozási tárgyalások, amelyeknek egyik fontos részét képezi a mezőgazdaság. Itt elsősorban szakmai, és nem politikai folyamatokról van szó. Az első lépésekben az EU jogrendszerének bemutatása történik, amelyet összehasonlítunk az ország jelenlegi jogszabályaival, támogatási rendszerével. A csatlakozási tárgyalásokban Szerbia és a mezőgazdasági minisztérium feladata az lesz, hogy az uniós jogszabályok életbe lépését elodázza, hogy a termelőink minél felkészültebben álljanak a változások elé.

A határidők kitolása azért is fontos, mert például a földterületek felvásárlását Szerbia 15-20 évvel korábban tette lehetővé, mint más uniós országok. Magyarország például először hét-, majd további hároméves haladékot kért, addigra pedig olyan törvényeket hozott, amelyekkel szinte lehetetlenné tette a külföldiek földvásárlását. Az EU követelménye, hogy határain belül lehetővé tegye a földek vásárlását polgárai számára, de olyan törvényeket lehet hozni, hogy csak az vásárolhat földet, aki például kizárólag mezőgazdasággal foglalkozik, mezőgazdasági végzettsége van, több éve azon a településen él, ahol földet vásárolna stb.

Mindenképpen részesei szeretnénk lenni ennek a folyamatnak, hiszen a most hozott megállapodások kihatással lesznek a jövőnkre, és tudjuk, hogy a belgrádiak soha nem fognak Vajdaságra és a mezőgazdaságra odafigyelni – mondta Fremond Árpád délelőtti beszédében, és az uniós csatlakozási tárgyalások mellett kitért az ország jelenlegi rendszerének hibáira is.

– Az országban jelenleg a mezőgazdaságban az invesztíciókat támogatják, holott az Európai Unióban is területalapú támogatási rendszer létezik. Amikor ezt a törvényt meghozták, ellenzékben voltunk, így nem vették figyelembe, hogy nem támogatjuk a döntést. A támogatások megváltoztatásához ismét törvényváltozásra van szükség, amelyre komolyan oda fogunk majd figyelni. Régóta probléma a földművesek egészségügyi és nyugdíjbiztosítása, nekünk célunk, hogy igazságosabb megfizetési rendszert állítsunk fel, amely lehetővé teszi, hogy a termelőknek legyen betegkönyvük és nyugdíjuk.

Az esemény folytatásában, melynek házigazdája Magyarkanizsa Község Agráruniója volt, Németh Alfréd és Kőrösi Sóti Beáta tartottak előadást a növényvédelemről és az alternatív növénytermesztésről.