2024. szeptember 17., kedd

Kragujevac a csőd szélén

Kragujevac pénzügyi helyzete egyáltalán nem rózsás, 60 millió eurós adóssága miatt a város a csőd szélén áll, jelentette ki kedden Radomir Nikolić, Kragujevac polgármestere. A szerb államfő fiát október végén nevezték ki polgármesterré, miután a Szerb Haladó Párt megbuktatta a helyi hatalmat.

A polgármester első sajtótájékoztatóján kiemelte, ez az összeg a középárfolyam szerint 7 milliárd dinárt jelent és szinte megegyezik a város költségvetésének másfélszeresével. Nikolić beszámolója szerint a városnak 14,8 millió eurós hiteltartozása van, a városi közigazgatási hivatal adóssága 24,7 millió euró, a közvállalatok 20 millióval tartoznak. Mint megjegyezte, miközben a város a szociális segélyezésnek és a közoktatásnak 2 milliárd dinárral tartozik, a bankszámlája augusztus 15. óta 150 millió dináros tartozás miatt zárolva van.

– Segítséget kell kérnem a kormányfőtől és az államfőtől egyaránt – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy az államtól pénzügyi és káderbeli segítséget is kér majd, mert a város nem tudja megteremteni az év végéig azt a 3,7 millió eurót, amely szükséges lenne a normális működéséhez.

Azzal kapcsolatban, hogy az előző polgármester nem adta át hivatalosan a hatalmat, Nikolić megjegyezte, hogy valószínűsíthetően épp a város pénzügyi helyzete miatt nem tette meg, majd hangsúlyozta, hogy még egyszer követelni fogja, hogy a volt polgármester hivatalosan is átadja a hatalmat, és írja alá azt a pénzügyi beszámolót, amelyet a városi közigazgatási hivatal szakszolgálata készített el.

– Kragujevac pénzügyi helyzete nemcsak az önkormányzat, hanem az állami vezetőség problémája is – mondta Nikolić.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a közvállalatok hatékonyabbá tételekor keletkezik-e majd munkaerő-felesleg, Nikolić azt felelte, hogy 2015 nehéz év lesz a kragujevaci közszféra számára.

– Azoknak, akik jól végzik munkájukat, nem kell izgulniuk, azoknak, akik viszont nem dolgoznak, és köztük sok pártkáder is van, szociális programot kínálunk majd fel – mondta a polgármester.