2024. szeptember 17., kedd

Nikolić fogadta Pintért

Az újonnan kinevezett belgrádi nagykövetek átadták megbízólevelüket a szerb államfőnek

Pintér Attila, Magyarország, Jose João Manuel, Angola, Lee Do-hoon, Dél-Korea, Noel Kilkenny, Írország, Dinah Grace Akello, Uganda és Cecilia Obono Ndong, Egyenlítői-Guinea újonnan kinevezett belgrádi nagykövete kedden átadta megbízólevelét Tomislav Nikolić szerb államfőnek.

A köztársasági elnök a fogadáson sikeres munkát kívánt Magyarország új nagykövetének, majd kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai fejlődnek, valamint egyre jobban erősödnek a két ország közötti bilaterális együttműködések.

– Áder János magyar államfő tavalyi belgrádi látogatása, amikor arra az egyetértésre jutottunk, hogy a jövő felé kell fordulnunk, különösképp ösztönzőleg hatott a két ország közötti kapcsolatok elmélyülésére. Orbán Viktor magyar miniszterelnök idei látogatása pedig még jobban megerősítette a bilaterális kapcsolatokat. Szerbia szilárdan eltökélte magát amellett, hogy megerősíti Magyarországgal a kölcsönös elismerésen és közös érdekek mentén alapuló jószomszédi együttműködéseit és a partneri kapcsolatait – mondta Nikolić.

A szerb államfő hozzátette, hogy közös erőfeszítéssel tovább mélyíthető az együttműködés az olyan közös érdekek terén, mint a gazdaság, a beruházások és a közművesítés, majd megköszönte Magyarország segítségét, amelyet Szerbiának nyújt az uniós integráció során.

– Továbbra is nagyrabecsüléssel várjuk az országukkal való együttműködés lehetőségét, mivel a csatlakozási tárgyalások során adott szakmai segítségük igencsak értékes számunkra – hangsúlyozta a szerb államfő.

Pintér Attila újonnan kinevezett belgrádi nagykövet kiemelte, hogy a jószomszédi viszonyok ápolása Magyarország külpolitikájának legfontosabb céljai közé tartozik.

– A Szerbiával ápolt bilaterális kapcsolataink sohasem voltak jobbak és kiegyensúlyozottabbak, mint ma – mondta Pintér, majd eredményesnek értékelte a tavaly megkezdett megbékélési folyamatot.

A nagykövet emlékeztetett arra is, hogy Magyarország az elsők között nyújtott segítséget Szerbiának a májusi árvizek során, valamint Szerbia is ugyanígy tett ehhez hasonló helyzetben. Mint megjegyezte, Magyarország Szerbia egyik legjelentősebb befektetője, és a magyar vállalatok további befektetésekre is felkészültek.

– Szerbiának kulcsfontosságú szerepe van Délkelet-Európa stabilitása és biztonsága szempontjából. Magyarország érdeke ezért az, hogy Szerbia dinamikusan tudjon tovább fejlődni, és felvirágozzon. Ennek érdekében támogatjuk Szerbia mihamarabbi uniós csatlakozását, és a jövőben is készek vagyunk mindenben segíteni – húzta alá az újonnan kinevezett nagykövet.

Pintér szavai szerint Szerbia és Magyarország az elmúlt években jelentős változáson esett át, és az egyik legnagyobb ilyen változás az, hogy a két ország közelebb került egymáshoz.

– Remélem a közeledés folytatódni fog – hangsúlyozta végül Magyarország belgrádi nagykövete.

A szerb államfő ezt követően Jose João Manuelt, Angola újonnan kinevezett belgrádi nagykövetét fogadta, kiemelve, hogy amíg Szerbia a Balkán-félsziget stabilitása számára kulcsfontosságú, addig Angola továbbra is az afrikai kontinens egyik legjelentősebb állama, és ezek a történelmi tények arra kötelezik a két országot, hogy a két nép érdekeit szem előtt tartva továbbra is jó kapcsolatokat ápoljon egymással. Angola újonnan kinevezett belgrádi nagykövete megjegyezte, hogy Szerbiával a kezdetek óta baráti viszonyt ápolnak, amelyet abból az időszakból kaptak örökbe, amikor Jugoszlávia volt Angola függetlenségi harcának egyik legnagyobb támogatója.

– Ettől függetlenül tény, hogy a két ország közötti együttműködés nem érte el a várt szintet. Ezért mindent megteszek annak érdekében, hogy ösztönözzem a bilaterális együttműködéseket – hangsúlyozta João Manuel, majd hozzátette, hogy néhány szerb vállalat már jelen van Angolában, és azon dolgozik majd, hogy még több szerb vállalat legyen érdekelt Angola gazdaságának felélesztésében.

Lee Do-hoon, Dél-Korea újonnan kinevezett nagykövetének megbízólevelét átvéve Tomislav Nikolić szerb államfő kijelentette, hogy Szerbia számára Dél-Korea a gazdasági fejlődés mintaképe.

– Szerbia vágya az, hogy folyamatos fejődés jellemezze Dél Koreával ápolt gazdasági, politikai, kulturális és tudományos együttműködésünket – mondta a szerb államfő.

Dél-Korea nagykövete megjegyezte, hogy a két ország kapcsolatai ma a legjobbak, és ez annak a két és fél évtizedes munkának köszönhető, amelyet Szerbia és Dél-Korea a földrajzi távolság ellenére véghezvitt.