2024. szeptember 17., kedd

Az ír–szerb kapcsolatok fejlesztésre szorulnak

Noel Kilkenny, Írország Szerbiába akkreditált, de szerbiai állandó székhely nélküli (Szerbiában Írországnak csupán konzulátusa van, a nagykövet székhelye pedig Athénban van, ahol szintén nagyköveti tisztséget tölt be) újonnan kinevezett nagykövete szerdán Ivica Dačić külügyminiszterrel és Jadranka Joksimović, a szerbiai kormány európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszterével tárgyalt. A külügyminisztérium közleménye szerint a nagykövet és külügyminiszter az ír–szerb kapcsolatokról beszélve egyetértett abban, hogy a bilaterális kapcsolatok jók, de nem eléggé fejlettek. A közlemény szerint Kilkenny hangsúlyozta, hogy Írország nyíltan és világosan támogatja Szerbia uniós integrációját, majd elismerően szólt a szerbiai reformokat illetőleg. Dačić megköszönte Írország Szerbiának nyújtott támogatását, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben megélénkül a két ország közötti gazdasági együttműködés.

Jadranka Joksimović európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszterrel Kilkenny egyetértett abban, hogy Szerbia jelentős lépéseket tett az uniós integrációban, és az a legfontosabb, hogy a politikai akarat mellett a kormányzatnak világos és végrehajtható integrációs terve legyen. A szerb kormány közleménye szerint a tárca nélküli miniszter arról számolt be az ír nagykövetnek, hogy a szerb kormány több elengedhetetlen reformot visz végbe a szerb gazdaság felélénkítése és a polgárok életszínvonalának növelése érdekében. Hozzátette, hogy a Szerbiai Képviselőház az elmúlt hónapokban több befektetésbarát jogszabályt is elfogadott. Kilkenny reményeit fejezte ki, hogy Szerbia hamarosan megnyitja az első fejezetek megtárgyalását, majd azon értékelésének adott hangot, hogy a fejezetek megtárgyalásához és a jogszabályok uniós jogszabályokkal való összehangolásához Belgrád megfelelő adminisztrációs képességgel rendelkezik.

Mint ismeretes, Tomislav Nikolić államfő kedden vette át Noel Kilkenny, Írország Szerbiába akkreditált nagykövetének megbízólevelét. A nagykövet ekkor megjegyezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok kitűnőek, és Írország teljes egészében támogatja az Európai Unió széles körű bővítését. Szavai szerint EBESZ ír elnöklése során Szerbia együttműködött Írországgal, ezért az EBESZ szerbiai elnöklésekor a szigetország is teljes egészében kiáll a balkáni ország mellett.