2024. szeptember 17., kedd

Elítéljük a történteket

A VMDK pénteki sajtótájékoztatóján a közpénzek feletti hatékonyabb ellenőrzést és az összeférhetetlenség felszámolását szorgalmazta az MNT-n belül

A topolyai eset nem egyedülálló, a közpénzek felhasználása Szerbiában számtalan esetben nem rendeltetésszerűen történik. A Topolyán történtek azonban arra is rávilágítanak, hogy milyen viszonyok uralkodnak a kisebbségi kormánypárt berkein belül, amelyet már nem ideológia és nem a magyar érdekképviselet működtet, hanem az anyagi haszonszerzés – ezt állította pénteken Óbecsén megtartott sajtótájékoztatóján Csonka Áron, a VMDK elnöke.

– Elítéljük a történteket, ugyanakkor nem csak az első vonalbeli topolyai politikusokat kellene megvizsgálni, információink szerint ugyanis a közvállalatokban és a helyi közösségben – Pacséron, Bácskossuthfalván – is történtek furcsa kifizetések. A helyzet megoldását Topolyán rendkívüli választások kiírása és egy új politikai garnitúra jelentené.

Tari István MNT-tag is azt emelte ki, hogy mennyire fontos ellenőrizni azt, mire költik el az adófizetők pénzét, de ehhez a nyilvánosság erejére és szabad sajtóra is szükség van.

– Ebben az ellenőrzésben a tömegtájékoztatásnak is nagy szerepet kellene vállalnia, mert a visszaéléseknek gátat kell szabni – mondta Tari.