2024. szeptember 17., kedd

A jogi mechanizmus fejlesztésére lenne szükség

A hátrányos megkülönböztetések eseteiről tárgyaltak a nemzeti tanácsok elnökei az esélyegyenlőségi biztossal

A szerbiai nemzeti tanácsok vezetőit fogadta Belgrádban dr. Nevena Petrušić köztársasági esélyegyenlőségi biztos. A találkozó után lapunknak adott nyilatkozatában Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy beszélgettek a nemzeti közösségeket érintő hátrányos megkülönböztetések kérdésköréről.

– Fontos volt e találkozó, hiszen egy együttműködés kezdetét jelenti. Szerbiában számos hátrányos megkülönböztetésnek vagyunk a szemtanúi, amelyeket nyilvántartásba kellene venni, számon kellene tartani. Oda kellene figyelni arra, hogy a törvény által védett esélyegyenlőség sokszor nem valósul meg – hangsúlyozta.

Mint mondta, szó volt arról, hogy a közvetett és közvetlen diszkrimináció mellett az egyenlő jogok és kötelességek megsértése is előfordul az országban, és sok hátrányos megkülönböztetést tartalmazó eset kapcsán egyszerűen elmarad a felelősségre vonás.

Számos fasiszta nézeteket valló csoportosulás jött létre, mindennapos jelenséggé vált a gyűlöletbeszéd is. A nemzeti tanácsok elnökei nagy veszélyt látnak az elektronikus úton, az internet világában terjedő gyűlöletbeszédben, a kizárólagos, faji jellegű megkülönböztetésekben, a megalázó bánásmódban, a hátrányos megkülönböztetés súlyosabb formáiban. Ez utóbbira, sajnos, példaként szolgált az utóbbi periódusban az albánokkal szembeni, a pékségek megrongálásában megmutatkozó erőszak. Mint arról az MNT elnöke beszámolt, a találkozó során megállapították, hogy a jogi mechanizmus az, ami nem működik megfelelően Szerbiában.

– Fontosnak tartottam a részarányos foglalkoztatás, a tájékoztatás, a hivatalos nyelv- és íráshasználat, az oktatáson belül a tantervek és tankönyvek kérdésének a felvetését. A szerb nyelv hatékonyabb oktatása is hozzájárulna az esélyegyenlőség céljának megvalósításához. Az egyedi eseteknek a vizsgálása a nemzeti tanácsok feladata is. Tudatosítani kell a társadalomban annak veszélyét, amely a megkülönböztetésekkel jár, s mely az építés helyett a közösség rombolását eredményezi – értékelte Hajnal Jenő.