2024. szeptember 17., kedd

Elfogadták a költségvetés javaslatát

A szerb kormány pénteki rendkívüli ülésén elfogadta a következő évi állami költségvetés javaslatát. Az ülést követően megfogalmazott közleményben nyomatékosítják, hogy a büdzsét a takarékosság jellemzi. Az ülésen Tomislav Nikolić köztársasági elnök is részt vett, és támogatásáról biztosította a kormány reformintézkedéseit. Nikolić különösen fontosnak tartja a Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti megállapodást. Az államfő értékelése szerint takarékoskodással, a költségvetési kiadások ésszerűsítésével és a termelés növelésével Szerbia a gazdasági stabilitás irányába halad.

Az államháztartási kiadások 1 115, 7 milliárd dinárt tennének ki, a hiány pedig 191,3 milliárd dinárt (Fotó: Ótos András)

Az államháztartási kiadások 1 115, 7 milliárd dinárt tennének ki, a hiány pedig 191,3 milliárd dinárt (Fotó: Ótos András)

A közlemény pontos számokat nem említ. Néhány nappal korábbi sajtóértesülések és Dušan Vujović pénzügyminiszter elmondása szerint a büdzsében 924,4 milliárd dinárban határozzák meg a bevételeket. Az államháztartási kiadások 1 115, 7 milliárd dinárt tennének ki, a hiány pedig 191,3 milliárd dinárt.

A 2015-re tervezett bevételek 27 milliárd dinárral tesznek ki többet, mint folyó évben, a kiadások pedig 6 milliárd dinárral csökkentek az idei évre tervezetthez képest. Az államháztartási hiány a bruttó hazai termék 4,9 százaléka.

A költségvetés tervezetében nem irányozták elő az adókulcs növelését, ehelyett inkább az adómegfizetést tennék hatékonyabbá, így biztosítva nagyobb bevételeket az államnak. A közvállalatoknak és ügynökségeknek nyereségükből az eddigiekhez képest szintén több pénzt kellene befizetniük a költségvetésbe. Ezen a címen az állam 17 milliárd dinárra számít.

A közbérekre 241 milliárd dinárt fordítana az állam, ez 22 milliárddal kevesebb, mint idén. A Nyugdíj- és Rokkantsági Biztosítási Alap számára 220 milliárd dinárban határozták meg a transzferösszegeket, ez 30 milliárddal kevesebb a folyó évhez képest. A mezőgazdasági termelők és az állami vállalatok 2015-ben 12,6 milliárd dinárral kevesebb, azaz 81 milliárd dinár támogatásra számíthatnak.