2024. szeptember 17., kedd

Brutálissá fajult hatalomváltási kísérletek

A vajdasági parlamenti többség a jogállamiság tiszteletben tartására szólított fel Belgrádban

A tartományi parlamenti képviselők politikai üldöztetése ellen tiltakoztak pénteken Belgrádban a Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Magyar Szövetség, vagyis az aktuális vajdasági hatalmi többség képviselői. Miljko Radisavljević szervezett bűnözés elleni különleges ügyésznek adták át a követelésüket, melyben a politikai motiváltságú letartóztatások befejezéséért szállnak síkra.

Mintegy negyven tartományi képviselő vett részt a pénteki belgrádi megmozduláson, amelyen arra kívántak rámutatni, hogy a tartományi képviselőket ért bírósági epilógus nélkül maradó letartóztatások politikai akcióknak számítanak, melyeknek a célja, hogy a köztársasági hatalom befeketítse a tartományit. Említést tettek Borislav Novakovićnak, a Demokrata Párt frakcióvezetőjének esetéről, akit novemberben immár másodízben tartóztattak le, de az első letartóztatást sem követte bírósági eljárás és ítélet. Az akcióra délben került sor, a képviselők ekkorra gyűltek össze a Különleges Bíróság épülete előtt.

Nem számít jogállamnak az, amelyikben a hatalom politikai üldöztetések, letartóztatások révén kívánja leváltani a tartományi vezetőséget – értékelte Milivoj Vrebalov, a Tartományi Képviselőház alelnöke. Mint mondta, azt várják el Radisavljevićtől, hogy vegye védelme alá az ország alkotmányos rendjét, a jogállamiságot, és gátolja meg a vajdasági képviselők meghurcolását. A tartományi többség továbbra is dolgozni fog a polgárok jogainak védelmén, tette hozzá. Dušan Jakovljev, a Tartományi Képviselőház alelnöke úgy fogalmazott, hogy a tartományi hatalom átalakításának kísérlete immár brutálissá fajult, s ez tette szükségessé a képviselők által szervezett megmozdulást.

– Letartóztatásoknak, házak megkövezésének lehetünk szemtanúi, ajánlatokat kapnak képviselők arra vonatkozólag, hogy amennyiben elhagyják pártjukat, megúszhatják a letartóztatást. Ha pedig minderről valaki szólni mer a nyilvánosság előtt, akkor az illetékes állami szervek reakciója helyett egy lélekelemzést kap, melyben elmondják, hogy ő egyszerűen olyan személyiség, aki hajlamos hazudozni – nyilatkozta újságíróknak Jakovljev, aki reményét fejezte ki, hogy az államügyész pozitív választ ad megkeresésükre, ha pedig nem ezt teszi, ismét el fognak jönni Belgrádba, hogy rámutassanak a problémákra.

Egeresi Sándor, a VMSZ frakcióvezetője kifejtette, hogy e párt is a megmozduláson történő részvétel mellett döntött elsősorban a Novaković iránt érzett szolidaritás miatt.

– Novakovićot 25 éve ismerem személyesen. Tisztességes és szerény embernek tudom, éppen ezért hiszek ártatlanságában. Szerbiában működnie kell a jogállamiságnak. Hinni akarok az ügyészségek és a bíróságok függetlenségében – közölte Egeresi.

Jovan Tišma, a DP tartományi képviselője a minap arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az elmúlt hat hónapban folyamatosan kapta az ajánlatokat a Szerb Haladó Párttól és a Harmadik Szerbiától, hogy lépjen át az utóbbinak a képviselőcsoportjába, s ha ezt megteszi, segítenek majd neki az ellene folyó bírósági ügy elsimításában. A Harmadik Szerbia nem jutott be a választások során a tartományi parlamentbe, de képviselők átigazolása révén időközben mégis megalakíthatta frakcióját.