2024. szeptember 17., kedd

„Történelmi költségvetés”

A kormány nem növelné sem az adókulcsot, sem a jövedéki adót

Miután a szerb kormány elfogadta a következő évi állami költségvetés javaslatát, kiderült, hogy kiadásokra az állam 1083 milliárd dinárt szán, bevételek címén pedig 924,4 milliárd dinárt irányzott elő. Ebből adódóan az államháztartási hiány 158,6 milliárd dinárt tesz ki.

Dušan Vujović pénzügyminiszter elmondása szerint a büdzsé a kormány felelősségteljes hozzáállását tükrözi a költségvetési politikához. Ez több szempontból is történelmi költségvetés, sőt, a büdzsé az első olyan kulcsfontosságú programja a szerb kormánynak, amely nemzetközi támogatást kapott, taglalta Vujović. Nemcsak a költségvetés és az államháztartási hiány kérdését sikerül rövid távon megoldani, hanem a rendszerbeli problémákat is, mondta.

– Miután a Szerbiai Képviselőház elfogadja a költségvetést, a dokumentumot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Tanácsa is napirendjére tűzi. Fontos, hogy minden egyes költségvetési tétel transzparensen valósuljon meg. Tudni kell, hogy mire költjük az állami pénzeket. Az államháztartási hiányt sikerült csökkenteni. Igaz, hogy továbbra is nagyobb, mint kellene, kisebb azonban, mint az idei évi költségvetés módosításában. Az első pozitív növekedésre várhatóan 2016-ban és 2017-ben számíthatunk – magyarázta Vujović.

A pénzügyminiszter megerősítette múlt heti bejelentését, hogy az adókulcsot 2015-ben nem növelik. Az adóbevételeket ehelyett az adófizetés fokozásával kívánják növelni. A jövedéki adót szintén nem növeli az állam. Vujović bízik abban, hogy az állami vállalatok, köszönhetően a hatékonyabb irányításnak és működésnek, jövőre az eddigiekhez képest sokkal nagyobb nyereséget valósítanak meg, és ezáltal jelentős összeget fizetnek be a költségvetésbe. Ami a kiadási oldalt illeti, az állam jövőre csökkenti azokat az állami támogatásokat, amelyek a korábbi években eredménytelennek bizonyultak. A szociális juttatásokra elkülönített keretösszeget nem csökkentik, emelte ki Vujović.

Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter szavai szerint ehhez a költségvetéshez az IMF és a szerb kormány közötti megállapodás vezetett. Ebben a folyamatban a költségvetés következetes végrehajtása lesz a következő lépés, fűzte hozzá Udovički, aki hiszi, hogy Szerbia képes takarékoskodni és gazdasági növekedést produkálni.

Az idei évhez képest a következő évi büdzsé javaslata a gazdasági minisztérium számára is kevesebb pénzt irányoz elő, jegyezte meg Željko Sertić tárcavezető, majd hozzátette, hogy leginkább az állami támogatások csökkentésével sikerült takarékoskodniuk. Sertić szintén kiemelten fontosnak tartja az állami vállalatok ésszerűbb működését. Az állami vállalatoknak végre kell hajtaniuk a kormány utasításait és csökkenteniük kiadásaikat, emelte ki Sertić.

Nem hivatalos értesülések szerint a költségvetés javaslata december 22-én, hétfőn kerül a köztársasági parlament napirendjére.