2024. szeptember 17., kedd

Nikolić: Előbb leszünk szegények, mint hogy elismerjük Koszovó függetlenségét

Szerbia polgárai inkább élnének szegénységben, mint hogy valaki a nevükben elismerje Koszovó függetlenségét, mondta hétfőn Tomislav Nikolić szerb államfő Heinz Wilhelm, Németország belgrádi nagykövetének. Nikolić szerint a német nagykövet egy sajtónyilatkozatában közvetetten azzal vádolta meg őt, hogy hazug. A német nagykövet állítólag a szerb államfő azon kijelentésére reagált december elején, amelyben Nikolić azt mondta, hogy Johannes Hahn, az Európai Bizottság alelnöke nyíltan azt mondta neki, hogy Szerbia addig nem lehet az Európai Unió tagja, amíg nem oldja meg a Koszovóval kapcsolatos gondját. A nagykövet Nikolić kijelentésére azt mondta, hogy Szerbiától senki sem várja el, hogy elismerje Koszovó önállóságát, és ilyesmit Johannes Hahn sem kérhetett.

A német diplomatának Nikolić kijelentette, hogy Szerbia számára az EU-tagság az életben maradás zálogát jelenti, de a polgárai előbb választanák a szegénységet, mint azt, hogy elismerjék Koszovó függetlenségét.

– Igaza van abban, hogy nyíltan senki sem kéri Koszovó önállóságának elfogadását, de azokban a kis lábjegyzetekben olyasmiket teszünk, amelyek által előbb-utóbb gyakorlatilag megtesszük azt. A polgárok nem azért választottak meg államfőnek, hogy esti meséket olvassak fel, hanem, hogy elmondjam az igazat – mondta a szerb államfő.

A szerb államfő és a német nagykövet a félreértés után kibékült egymással. Heinz Wilhelm kijelentette, hogy nem állt szándékában megsérteni a szerb államfőt, és a nyilatkozatát a szóban forgó bulvárlap rosszul értelmezte. Megjegyezte, hogy kijelentését Koszovóban sem fogadták örömmel, majd hozzátette, hogy a Koszovóval kapcsolatos gond megoldásáról szóló kijelentés Belgrád és Pristina viszonyának javításáról szól, vagyis a jó szomszédsági viszony kialakításáról. Véleménye szerint, ha az EU azt kérné Szerbiától, hogy ismerje el Koszovó önállóságát, akkor megszakadna Belgrád és Pristina párbeszéde.