2024. szeptember 17., kedd

„Kevés pénzt kap a szerb államtól az MNT”

Sajtótájékoztatón ismertették a VMDK-nak az MNT legutóbbi ülésén elutasított javaslatait

Az MNT költségvetésének mindössze 13,6 százalékát teszik ki szerbiai források. Fölháborítóan kevés pénzt kap a Magyar Nemzeti Tanács a szerb államtól, de a legnagyobb magyar párt a szerb parlamentben emiatt nem adott hangot elégedetlenségének. A nemzeti tanácsok pénzelése miatt az MNT-nek össze kellene fognia a többi nemzeti tanáccsal – jelentette ki hétfői óbecsei sajtótájékoztatóján Tari István, az MNT VMDK-s tagja.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke elmondta: az MNT 3. rendes ülésére a VMDK a kollektív bűnösséggel és a kisebbségi sajtó privatizálásával kapcsolatosan is módosító javaslatot terjesztett be.

– Az első javaslatunkkal azt szerettük volna elérni, hogy Csúrog, Zsablya és Mozsor magyarjainak a kollektív bűnösségét megszüntető végzés miatt az MNT indítványozza azt, hogy új határidővel lehessen kérvényezni a vagyon-visszaszármaztatást, de megdöbbentő módon az MNT többsége nem tartotta vitára érdemesnek ezt a kérdést. A sajtóprivatizáció kapcsán javaslatunk szerint az MNT-nek kezdeményeznie kellett volna egy tanácskozást a többi érdekelt nemzeti tanács képviselőivel, hogy együtt mérhessük fel a jogi lehetőségeit annak, hogy a nemzeti tanácsok is megjelenhessenek a magánosítási folyamatban, megmentve így a kisebbségi nyelven is tájékoztató helyi vagy regionális médiákat, de ezt a javaslatunkat is elutasították. Az előbbi esetben arra hivatkoztak, hogy a kollektív bűnösség nem tartozik a nemzeti tanácsok hatáskörébe, ami szerintünk nem helytálló, a másik esetben pedig azért szavazták le a kezdeményezésünket, mert úgy gondolják, hogy a magánosítási törvény elegendő garanciát biztosít ezeknek a médiumoknak a megmaradására. Ez szerintünk nem igaz, hiszen öt év után a műsorrácsot meg lehet szüntetni – mondta el Csonka Áron.

Az összeférhetetlenségről szólva elhangzott: helyes, hogy az MNT elnöke és a végrehajtó bizottság elnöke felfüggesztették állásukat az MNT-hez szorosan kötődő intézményekben, de elfogadhatatlan, hogy a kulturális és a tájékoztatási bizottságok elnökei ezt nem tették meg. Tari István szerint az efféle összeférhetetlenség a szerb parlamentben nem megengedett, és a VMDK azt szeretné, ha a magyarság parlamentje is összeférhetetlenség nélkül, civilizált módon és átlátható költségvetéssel működne.