2024. szeptember 17., kedd

A törvények alkalmazása következik

Szerbia 2014-ben valóban hatalmas lépésekben haladt előre a törvényalkotás folyamatában, ezért 2015-ben az elfogadott jogszabályok alkalmazásának kell középpontban állnia, fejtette ki Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője a B92 RTV-nek nyilatkozva. Davenport különösen fontosnak tartja az állami vállalatok átszervezésére és magánosítására vonatkozó jogszabályokat, a médiatörvényeket, valamint a korrupcióellenes akciótervet.

Ami a Szerbia és az EU közötti csatlakozási tárgyalásokat és a tárgyalási fejezetek megnyitását, illetve azok meg nem nyitását illeti, Davenport értékelése szerint a tárgyalások folyamata többé-kevésbé az eltervezettek szerint alakul. Mindig is azok a fejezetek álltak az érdeklődés középpontjában, amelyek a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a korrupcióellenes küzdelmet érintik, magyarázta Davenport, mondván, hogy a szerb kormány jelenleg is ezekre a területekre összpontosít.

Reagálva a megállapításra, hogy a korrupcióellenes küzdelem tekintetében a nemzetközi értékelés szerint Szerbia tavaly visszaesést produkált 2013-hoz képest, az EU küldöttségvezetője kifejtette: az országban most már adva van a törvényes keret, ezért azt alkalmazni szükséges. Ezenfelül jó lenne elfogadni a korrupcióellenes ügynökségről szóló új törvényt, hogy a szervezet még hatékonyabban láthassa el feladatát, taglalta Davenport, mondván, hogy a Korrupcióellenes Tanácsot is aktívabban be kellene kapcsolni a folyamatokba.

Davenport azt is sokadszorra megismételte, hogy Koszovóval kapcsolatban az EU-nak nincsenek újabb követelései, csak a korábbról ismertek. A legfontosabb a brüsszeli megállapodás alkalmazása, valamint az, hogy Belgrád és Pristina képviselői minél előbb ismét tárgyalóasztalhoz üljenek, nyomatékosította az EU küldöttségvezetője.