2024. szeptember 17., kedd

Médiaügyekről nem esett szó?

Feszült légkörben tartották meg kedden a Vučić–Davenport-találkozót – A hivatalos közlemény szerint a feszültség kiváltó okát nem vitatták meg

A 2015-ös év fontos esztendőnek számít Szerbia számára az európai integrációs folyamat szempontjából – értett egyet Belgrádban Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő és Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségének vezetője. A miniszterelnök az EU támogatását kérte a kormány azon tervéhez, hogy hozzájáruljon a smederevói Acélművek átszervezéséhez, és jóváhagyja az egyesült államokbeli Esmark üzleti tervét, s állami támogatást nyújtson annak megvalósításához. A találkozót követően kiadott közleményben az áll, hogy a kormányfő és a küldöttségvezető közötti első tárgyalások voltak ezek az idén a megszokottnak számító egyeztetések sorában. Nem tettek említést arról, hogy szóba került-e a szerbiai szólásszabadság helyzete a találkozón, tekintettel az előző napok történéseire.

Vučić kifejtette, hogy Szerbia számára kulcsfontosságúnak számít a Nyugat-Balkán politikai és gazdasági egyensúlyának megőrzése. Davenport a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásának szükségességét hangsúlyozta, s az Európai Unió álláspontjait közölte Vučićtyal e párbeszéddel, továbbá egyéb szerbiai és régióbeli kérdésekkel kapcsolatban.

HAZUDOZÓ OKNYOMOZÓK

A tárgyalásokra meglehetősen feszült légkörben került sor kedden a szerb kormányfő és EU-küldöttségvezető között. Ez volt az első találkozója a két politikusnak azt követően, hogy a szerb kormányfő kijelentette: a Balkáni Oknyomozó Újságírók Hálózatának (BIRN) az Európai Unió és Davenport fizetett azért, hogy valótlanságokat állítsanak a szerb államvezetőségről. Mint ismeretes, a BIRN egyik tényfeltáró írásában arról tudósította a közvéleményt, hogy a Tamnava-Zapadno polje ásatási munkálatok vízszivattyúzási megbízatása során visszaéléseket követett el a kormány a kivitelező cég kijelölésekor. Vučić a cikkre reagálva mondta ki a fentebb említett vádakat. „Ezek azok, akik az Air Serbia kapcsán is hazudtak. Mondják meg ezeknek a hazugoknak, hogy megint hazudtak. A pénzt Davenporttól és az EU-tól kapták” – reagált hevesen az egyik sajtótájékoztatón a BIRN állításaival kapcsolatos újságírói kérdésre reagálva.

A BIRN képviselője a miniszterelnök kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy az oknyomozó újságírók hálózata határozottan kiáll minden leközölt cikk mögött, mert az állításaik száz százalékban igazak. A projektumot finanszírozó Világbank szerbiai irodájánál is nyilatkoztak az ügyben. Elmondták, hogy a pénzintézet beleegyezett: a tendert nem nemzetközi, hanem szerbiai szabályok szerint folytassák le, ebben pedig nem történt semmilyen mulasztás sem.

A LEGNAGYOBB KIHÍVÁSOK EGYIKE

Az Európai Unió szerbiai küldöttsége kedden ismét reagált a kormányfő állításaira, s kifejtették, hogy az EU segíti, de nem szerkeszti a szerbiai független sajtótermékeket. Az EU pénzeszközeit független és nem kormányzati szerbiai szervezeteknek ítéli oda pályázati elbírálást követően, s egyáltalán nem avatkozik azok szerkesztéspolitikájába – hangsúlyozták. Mint az a delegáció honlapján megjelent közleményben áll, az unióból érkező segítség a szólásszabadság megerősítését szolgálja, a közölt tartalmakért pedig egyedül annak közzétevői vállalnak felelősséget.

A politikai nyomásgyakorlás, az újságírók elleni erőszak sajnos továbbra is időszerű problémáknak számítanak a Nyugat-Balkán és Törökország térségében, állapítja meg a szerbiai EU-küldöttség. A helyzet rendezése több erőfeszítést igényel az uniós szabályok egyszerű átvételénél: kulturális és viszonyulásbeli változásokat igényel az igazságszolgáltatás, a politika és a médiumok szférájában – áll a közleményben.

Az EU szerbiai küldöttsége szerint a szólásszabadság szavatolása valóban a legnagyobb kihívások egyikének számít a csatlakozni kívánó államokban. Az unió ennek a folyamatnak a hatékonyságát igyekszik segíteni különféle lépésekkel: a helyi rendelkezések elemzésével, új törvények előkészítésének javaslataival, jogi tanácsadással, anyagi támogatásokkal az előcsatlakozási programok pénzügyi alapjai révén. Az EU elvárja a csatlakozni kívánó országok kormányaitól, hogy tegyenek meg mindent a sajtószabadságnak és szólásszabadságnak az elérése érdekében, az ahhoz szükséges légkör szavatolása érdekében.

A BIRN NEM AZ EGYETLEN TÁMOGATOTT

Az EU 2012-ben hirdette meg Szerbiában az IPA-program keretében a sajtószabadság erősítését célzó programját, melynek során száz projektum közül tizenkilencet választott ki, s 1,8 millió eurós keretet teremtett azok megvalósítására. Két napilap, két hetilap, két közszolgálati médium, három helyi rádióállomás, egy ügynökség, két újságírói egyesület és hét független műsorkészítő nyerte el a támogatást, közöttük a BIRN is, mely a médiának a korrupcióellenes küzdelemben gyakorolt szerepét igyekezte erősíteni tényfeltáró híranyagok készítésével – magyarázta a támogatási rendszer működési elveit honlapján az EU-küldöttség. Hozzátette: a médiumok által közölt álláspontok nem értelmezhetők az EU vagy az EU-küldöttség álláspontjaiként.