2024. szeptember 16., hétfő

Ellenzék gyakorlatilag nem is létezik

A haladók támogatottság 50 százalék feletti - Az összes szerbiai ellenzéki pártra összesen 20 százalék szavazna

Az összes szerbiai ellenzéki párt jelenlegi támogatottsága csak valamivel haladja meg a 20 százalékot, ami két és félszer kisebb, mint a Szerb Haladó Párt támogatottsága, akiket jelen pillanatban 51,2 százalék támogat – írja a Danas napilap.

Ha ma lennének parlamenti választások, az egyedüli ellenzéki párt, amely át tudná lépni a bejutási küszöböt, az a Demokrata Párt lenne, amelynek a támogatottsága a Faktor plus közvélemény-kutató ügynökség szerint 6,6 százalék. A bejutási küszöb pedig 5 százalék.

Vladimir Pejić az ügynökség igazgatója szerint egyedül a DP bejutása tekinthető biztosnak az ellenzékiek közül, belső problémáik ellenére is.

„Boris Tadić Szociáldemokrata Pártja jelen pillanatban nem tudná átlépni az ötszázalékos küszöböt, de valamivel aktívabb kampánnyal lehet, hogy sikerülne nekik. A radikálisok szintén öt százalék körül állnak, hacsak nem rontanak valamivel, illetve a Dveri is ennek közelében áll. Ők, ha koalícióban indulnának a Szerbiai Demokrata Párttal, valószínűleg bejutnának” mondta.

A két nappal ezelőtti felmérés eredményei szerint Tadić pártja 4,5 százalékon áll, a radikálisoknak 4,6 százalékos a támogatottságuk, a Dverié pedig 3,9 százalék. A Szerbiai Demokrata Párt, miután számos fontos tagja elhagyta, 1,1 százalékon áll, az LDP támogatottsága pedig egyszázalékos. Az összes többi párt összesen háromszázalékos támogatottságot élvez

A Faktor plus felmérése szerint a Szerb Haladó Pártra több mint 50 százalék szavazna, a szocialistákra pedig 11 százalék.

Đorđe Vuković a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) programigazgatója szerint a releváns pártok közé sorolhatók azok, amelyek két-három százalék körül állnak, ők ugyanis közösen átléphetik az 5 százalékot.

„Az emberek bizonyos fokú bizonytalanságot mutatnak választói viselkedésükben, ezért minden valószínűtlen egészen a választások éjjeléig. A haladókon és a szocialistákon kívül tehát nincs Szerbiában jelentősnek tekinthető politikai erő. Ezek, akik 5-6 százalékon állnak, nem tekinthetők annak, ők csupán parlamenti szereplők” – mondta Vuković.

Értékelése szerint a szerbiai politikai rendszer leginkább a domináns politikai párttal működő országokéhoz hasonlít, mint amilyen Montenegróban, Törökországban vagy Oroszországban működik.

„A Szerb Haladó Párt, amely sokkal inkább egy vezér mozgalma, mint párt, dominál. Ez egyhamar nem fog változni, mindaddig, amíg valamilyen módon nem inog meg Aleksandar Vučić integritása. Hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szavazók csalódjanak benne valami miatt, a párt pedig biztosan nem szembesül egy meredek zuhanással és népszerűsége esetleges csökkenésével is meghatározó politikai tényező marad” értékelte.

Az ellenzék problémája szerint az, hogy megosztott és ezért a voksok is megoszlanak.

„Az ellenzék problémája, hogy a pártok egymástól távolabb vannak, mint a hatalomtól. A jobboldal számára nagyobb tér létezik, mert azok a domináns állásponttal szemben állnak. Így például beszélhetnek az EU ellen is, amit más erők nem tehetnek meg” – tette hozzá Vuković.