2024. szeptember 16., hétfő

Mihajlović: Trepča nem feltétel

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović (Fotó: Beta)

Szerbia senki számára sem szabott feltételeket, sőt lépésünk azt bizonyítja, hogy mennyire érdekeltek vagyunk a regionális kapcsolatok elmélyítésében, felelt szerdán Zorana Mihajlović kormányalelnök David McAllister, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevőjének kritikájára. A jelentéstevő hétfőn kijelentette, hogy a szerb kormány nem teheti a brüsszeli dialógus folytatásának feltételévé a Trepča kohászati-bányászati üzem közvállalattá való alakításának kérdését. Mint ismeretes, Trepča témája akkor került a közérdeklődés középpontjába, amikor Aleksandar Vučić szerb kormányfő a napokban közölte: meg kell akadályozni Szerbia koszovói vagyonának eltulajdonítását, ezért ezt a témát minél előbb meg kell nyitni, majd a koszovói parlament hétfőn visszavonta a közvállalatokról szóló törvény módosítási javaslatát, amelynek révén a pristinai adminisztráció átvette volna az üzemet.

– Szerbia tiszteletben tartja a megegyezéseket és a megállapodásokat, és ugyanezeket másoknak is be kellene tartaniuk. Azt kísérelték meg ugyanis, hogy egy kiskapun keresztül úgy vegyék el tőlük Trepčát, hogy arról előzőleg még nem is tárgyaltunk Brüsszelben – fejtette ki a kormányalelnök.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen megoldással elégedne meg Belgrád, és lehetséges-e a kohászati-bányászati üzem vagyonának kettéosztása, annyit felelt, hogy erről majd a jövőben tárgyalnak majd.