2024. szeptember 16., hétfő

Gašić szerint a VBA nem hallgatott le senkit

A védelmi miniszter engedélyével védték Vučićot a Kobra elit katonai alakulat tagjai

A Szerbiai Képviselőházban hétfőn este befejezték a katonaságról és a védelemről szóló törvényre beadott módosítási indítványok vitáját, amelyen Bratislav Gašić védelmi miniszter válaszolt a köztársasági ombudsman által a napokban a sajtóban is feltett kérdésre, hogy milyen jogon védelmezték Aleksandar Vučić szerb kormányfőt a katonaság Kobra elitalakulatának tagjai. A védelmi miniszter kijelentette, hogy személyesen írta alá a határozatot, amely szerint a Kobra különleges alakulat a védelmi minisztert és a szerb kormányfőt is védelmezheti.

– Az incidens megtörténte előtt érkeztünk meg a szerb kormányfővel az áradások sújtotta Kladovóról. A kormányfő és a testvére aznap családi ebédre volt hivatalos a szüleiknél, akik a büszkeségnapi felvonulás útvonalának közelében élnek. Talán csak nem bűn, hogy az utcán voltak? – magyarázta a védelmi miniszter, hogy aznap miért kísérték a kormányfő testvérét a katonaság tagjai.

Dragan Šutanovac, a Demokrata Párt képviselője az ülés során kérdőre vonta a védelmi minisztert, hogy Katonai Biztonsági Ügynökség (VBA) milyen jogon hallgat le szerbiai polgárokat. A védelmi miniszter válaszában kijelentette, hogy a VBA jelenleg senkit sem hallgat le, és visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy szakszervezeti vezetőket és politikusokat után kémkedtek volna.

– Civil személyek megfigyeléséhez bírósági engedélyre és más biztonsági ügynökségekkel való együttműködésre van szükségünk. A VBA-nak nincs olyan felszerelése, amellyel le lehetne hallgatni valakit, valamint sohasem gyűjtöttünk a bíróság engedélye nélkül adatokat senkiről – mondta Gašić, majd hozzátette, hogy a VBA utoljára 2011-ben „dolgozta fel operatívan” egy szakszervezeti vezető ügyét, az erről szóló dokumentumokat pedig az akkori védelmi miniszter, Dragan Šutanovac vette át.

– Birtokomban van egy jelentés, amely szerint a Zastava fegyvergyárban történt sztrájk során egyes politikusok arra biztatták a dolgozókat, hogy foglalják el a gyár fegyverraktárát – ecsetelte a miniszter.

A köztársasági ombudsman vádjaival kapcsolatban megjegyezte, hogy a védelmi minisztérium arra kérte az ombudsmani hivatalt, hogy a belső ellenőrzés mielőbbi megindítása érdekében az összes dokumentumot továbbítsa az ügyosztálya számára.

– Azt a feleletet kaptuk az ombudsmani hivataltól, hogy nem az ő feladatuk bizonyítékot szolgáltatni nekünk – mondta Gašić.

A védelmi miniszter az ülésen beszámolt arról, hogy a katonaság az utóbbi két és fél évben 1420 lakást osztott szét. Hozzátette, hogy ez annak a két és fél évnek az eredménye, amely Aleksandar Vučić védelmi miniszteri tisztségének betöltésével kezdődött.

– Teljesen mindegy, hogy ezeket a lakásokat Tito, Slobodan Milošević vagy a kétezres évek harmadik felében kezdték építeni. A fontos az, hogy befejeztük őket, és végre beköltözhettek az új otthonaikba az emberek – érvelt a védelmi miniszter.

A védelmi miniszter kijelentette, hogy a katonaság birtokában igenis vannak lehallgató berendezések, de azokat 2009-ben a VBA tudta nélkül vásárolták. Hozzátette, ezért elvárja, hogy Šutanovac bocsánatot kérjen a VBA tisztjeitől.

– A lehallgatókészülékeket a VBA tudta nélkül vásárolták, méghozzá akkor, amikor Dragan Šutanovac állt a védelmi minisztérium élén. Akkor most ki is akarta lehallgatni a polgárokat? – kérdezte Gašić.

A védelmi miniszter szerint a VBA amint tudomást szerzett arról, hogy a katonaságnál lehallgató berendezések vannak, azt kérvényezte, hogy a mobiltelefon-szolgáltatók részvételével működésképtelenné tehessék őket.

– A lehallgató berendezések nincsenek a VBA tulajdonában, hanem egy katonai raktárban vannak, és senki sem használja őket – számolt be Gašić.

A biztonsági szolgálatok ellenőrzéséért felelős képviselőházi bizottság ma tartja meg ülését, amelyen Saša Janković köztársasági ombudsman VBA-ellenes vádjait tárgyalják meg.