2024. szeptember 16., hétfő

Fél lakás, ötméteres csónak, magas vérnyomás

Saját bevallásuk szerint nem lettek gazdagabbak a szerbiai politikusok

A kormányfő és a kormány azon miniszterei, akik válaszoltak a Danas napilapnak a vagyonjogi helyzetükre vonatkozó kérdésre, azt állítják, az nem változott az elmúlt egy évben. Mint elmondták, sem ingóságaik sem ingatlan vagyonuk értéke nem növekedett lényegesebben, ráadásul, mint mondják, bevételeik még csökkentek is a hatályba lépett takarékossági intézkedések következtében.

Szombaton telt le a határidő, hogy a tisztségviselők bejelentsék a Korrupcióellenes Ügynökségnek vagyonjogi helyzetük változását, ha a növekedés 2014. december 31-ig meghaladta az 534.360 dinárt. Mint az ügynökségnél elmondták, a jelentések az elkövetkező nyolc napban érkeznek majd, mert a tisztségviselők ezt postán is eljuttathatják, a lényeg, hogy azt január 31-vel bezárólag küldjék el.

Ivica Dačić külügyminiszter azt nyilatkozta a Danasnak, hogy nála semmilyen változás nem történt, leszámítva, hogy csökkent a fizetése és nem kap többé napidíjat az utazásokra. Zorana Mihajlović közlekedési miniszter szintén azt mondta, nem történt változás, immár három éve.

Bratislav Gašić védelmi miniszter azt mondja, vagyona öt éve nem változott, mint ahogy Jorgovanka Tabaković bankkormányzó esetében sem történtek lényegesebb változások. Mint mondta, csütörtökön, a törvényt tiszteletben tartva, tájékoztatta az ügynökséget, hogy vagyona és bevételei változatlanok.

Ami a frakcióvezetőket illeti, Zoran Babić a haladók vezérszónoka azt mondja, az ő vagyonjogi helyzete hét éve nem változott, és az ügynökségnek csak megnövekedett vérnyomását nem jelentette be. Borislav Stefanović a DP frakcióvezetője szintén azt mondta, vagyona nem változott, viszont takarékba helyezett értékei csökkentek, amit be is jelentett az ügynökségnek.

Dijana Vukomanović az SZSZP parlamenti első embere azt mondta, bevételei csökkentek, mert visszavonhatatlanul lemondott felügyelő bizottsági tisztségéről, emellett, mint minden más képviselőnek, az ő bére is csökkent.

Marko Đurišić a Szociáldemokrata Párt vezetője azt nyilatkozta, hogy a törvénnyel összhangban átadta jelentését vagyonjogi helyzetéről, amely ez 87 négyzetméteres lakás felével és egy ötméteres csónakkal növekedett, amelyeket a tavaly elhunyt édesapja után örökölt.

Bojan Pajtić tartományi kormányfőnél sem voltak komolyabb változások.

A Danasnak nem adott választ Nebojša Stefanović belügyminiszter, Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter, Dušan Vujović pénzügyminiszter és Siniša Mali belgrádi polgármester.

Egyébként a tisztségviselők vagyonjogi helyzete megtalálható a Korrupcióellenes Ügynökség honlapján.