2024. szeptember 16., hétfő

Pajtić: Szerbia nem azonos az SZHP-vel

A DP elnöke szerint párhuzam figyelhető meg aközött ami a kilencvenes években zajlott és ami ma történik - "Elmagyarázzuk majd az embereknek, hogy Szerbiának lehet olyan kormánya, amely képe

A Demokrata Párt tudatában van a hibáknak, amiket elkövetett és ezeket nem fogja megismételni, mondta Bojan Pajtić pártelnök, hozzá téve, a DP ma egységes, ezért az utóbbi időben támogatottsága is növekedett. A pártelnök a DP újraalapításának 25 éves évfordulója kapcsán nyilatkozott a Beta hírügynökségnek.

Mint mondta, a párt támogatottsága gyors ütemben növekszik, sikerült annyira stabilizálni a viszonyokat, hogy immár nem saját magukkal foglalkoznak, hanem az aktuális hatalommal, ennek köszönhetően pedig támogatottságuk megduplázódott.

Pajtić szerint a DP számos kikényszerített hibát azért követett el, mert sohasem volt abszolút többsége és a koalíciós partnerekkel kompromisszumokat kellett kötniük. Hibáik közé sorolta a téves privatizációs modellt is, amit a párt közgazdászai dolgoztak ki. Ez a modell szerinte túlságosan liberális és neoliberális volt. A pártelnök a káderhibákat is beismerte, és azt is, hogy voltak, akik a DP számlájára meggazdagodtak, megsértették a törvényt „mint ahogy minden pártban vannak ilyenek”.

„Ezek az emberek a DP-nek okozták a legnagyobb gondokat. Tévedés volt az is, hogy olyan emberek kerültek pozícióba, akik opportunisták, akiknek mindegy melyik pártban vannak, ezek az emberek ma a Szerb Haladó Pártban foglalnak el fontos pozíciókat. De a külpolitikában is voltak ellentmondások” – nyilatkozta.

Arról is beszélt, hogy a DP 2009-től kezdve, a legnagyobb gazdasági válság idején kétszer annyi külföldi beruházást hozott az országba, mint amennyit a haladóknak sikerült 2014-ben, amely uralmuk legjobb évének számít.

„Ebből is látható, mekkorák a különbségek tudásban, tapasztalatban és hozzáértésben. Ma, sajnos egy olyan rezsimmel kell szembesülnünk, amelynek nincs elegendő tudása, amelynek szinte a teljes vezetése vásárolta oklevelét, vagy plagizált, átírta doktori disszertációját és nem is érzi ezt szégyennek, lopásnak, bűncselekménynek, pedig az” – mondta.

Pajtić szerint a tartományi kormány, amelynek az élén áll, kitölti mandátumát a támadások ellenére is, mint hozzátette, a DP mindig is a stabil viszonyokra fog törekedni a VSZL-lel és a VMSZ-szel.

Hozzátette, az SZHP bármi áron szeretné megkaparintani a hatalmat minden szinten, noha fogalmuk sincs, hogy utána mihez kezdenének vele.

„Számos várost körbejártam, ahol megdöntötték a többséget és az SZHP hatalomra került. Ezt követően ezekben a városokban semmi sem történt: Belgrádtól Újvidékig, Kragujevácon, Kruševácon, Leskovácon, Užicén, Nišben. Mindenhol hasonló a helyzet: leálltak a külföldi beruházások, az infrastruktúra fejlesztése, azok a projektek, amik az oktatás vagy az egészségügy javítását biztosítanák. Miért akarják ennyire a hatalmat, ha nem képesek minőségi javulást biztosítani?” – tette fel a kérdést.

Pajtić tragikusnak értékelte, hogy a hatalom fizikailag számol le a politikailag másként gondolkodókkal és azzal vádolta az illetékes szerveket, hogy nem végzik dolgukat, a számos átnyújtott bizonyíték ellenére is az uralkodó pártot szolgálják ki.

„Ezzel egy időben, a DP közel 80 tagja került előzetes letartóztatásba, ebből több mint 50 esetben a Felső Ügyészség elvetette a vádiratot, a cél a demokraták embereinek megsemmisítése volt politikai és szociális szempontból is. Kevesebb mint öt olyan eset van, ahol folyamatban van a tárgyalás, ítélet egy sincs. Ez a rendszer kísérlete, hogy a DP-t sárba tiporja olyasféle minősítésekkel, mint „sárga tolvajok”, „bűnbanda”- tette hozzá.

Pajtić bejelentette, hogy a demokraták árnyékkormányukat a párt újraalapításának 25. évfordulóján mutatják majd be. Mint mondta, nem szeretne neveket mondani, mert a jelen helyzetben minden megjelenő nevet besároznának és megrágalmaznának. De, hozzátette, nem a párthovatartozás, hanem a szakértelem volt a döntő kritérium az emberek kiválasztása során.

„Elmagyarázzuk majd az embereknek, hogy Szerbiának lehet olyan kormánya, amely képes beruházásokat biztosítani, problémákat megoldani. Olyan hatalma, amely nem a középosztályra csap le, azokra, akik középiskolai vagy felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és a társadalom gerincét képezik, olyan hatalma, amely nem fogja azonnal a béreket és nyugdíjakat csökkenteni, amint 50 ezer pártkatonának munkát biztosít, ahogyan a mostani hatalom tette az elmúlt három évben, és amely nem köt botrányos szerződéseket, mint amilyen az Etihaddal köttetett – mondta.

A Demokrata Párt elnöke arról is beszélt, hogy csak az olyan országokban lehetséges, hogy a katonai titkosszolgálat lehallgassa az ellenzéket, a szakszervezeteket és az igazságügyi szerveket, amelyek katonai hunták.

„Példátlan, hogy egy állami szervet – az ombudsman intézményét – azzal vádolják, hogy hazaáruló, hiszen a haladó tisztségviselők szemmel láthatóan abból indulnak ki, hogy a haza azonos az SZHP-vel és hogy Szerbia a hatalmi párt tulajdona és hogy az állam azonos Vučićtyal. Ha valaki a hatalmat kritizálja, az rögtön bűnöző, áruló, pszichopata, elmebeteg” – mondta Pajtić aki szerint párhuzam figyelhető meg aközött ami a kilencvenes években zajlott és ami ma történik.

„Hasonlóan ellenőrzik a médiát, noha akkoriban nem tiltották be ennyire a politikai műsorokat mint ma, a politikai ellenfelek lincselésnek vannak kitéve, hasonló a viszonyulás a jogállamhoz” – mondta.