2024. augusztus 25., vasárnap

Sikeres volt Vučić amerikai látogatása

Ivo Visković volt németországi nagykövet szerint a legfontosabb, hogy helyreállt a két ország között a párbeszéd

Sikeresnek ítélte meg Aleksandar Vučić kormányfő amerikai látogatását Ivo Visković Szerbia volt németországi nagykövete. Szerinte azért tekinthető sikeresnek a látogatás, mert a legfontosabb célokat sikerült megvalósítani: támogatást kapott az ország az uniós integrációhoz illetve sikerült helyreállítani a kapcsolatokat ezzel a nagyhatalommal.

Visković sajnálattal konstatálta, hogy Joe Biden alelnökkel nem sikerül találkoznia a kormányfőnek, annak családi tragédiája miatt, de szerinte ennek ellenére is találkozott azokkal az emberekkel, akik Szerbiáról és a régióról döntenek.

A kérdésre, hogy kik azok az emberek, akikkel Vučić találkozott, elmagyarázta, hogy Amerikában a koncentrációs körök egyfajta rendszere működik, amelynek közepén az elnök áll, mindjárt utána viszont azok, akik a leginkább hatással vannak a külpolitikára, és ezek egyike Suzanne Rice akivel Vučić találkozott.

A párbeszéd helyreállítását a két ország között Visković különösen fontosnak értékelte.

„Volt egy szünet a párbeszédben, egy válság, most tettünk egy komoly lépést előre. Azt hiszem, sikeresen magunk mögött hagytunk bizonyos problémákat. Maradt még néhány, mint amilyen a Bitiqi testvérek meggyilkolása és a nagykövetség felgyújtása, de a kétoldalú kapcsolatokat akadályozó tényezőket sikerült elhárítani és ez a legfontosabb” – magyarázta.