2024. szeptember 15., vasárnap

Szerbia az EU és Oroszország barátja is

Angela Merkel: A nyugat-balkáni államoknak is segítenünk kell, nincs értelme annak, hogy minden állam fal felhúzásával védekezzen a menekültáradat ellen

Szerbia őszintén elkötelezte magát az európai úton, és ennek érdekében végrehajtja mindazokat a reformokat, amelyeket Németország elvár tőle – emelte ki Tomislav Nikolić államfő Angela Merkel német kancellárral tartott csütörtöki zárt tárgyalása során. Nikolić elmondta, hogy Szerbia polgárai lassan belefáradnak az euróintegrációs folyamatokba, így buzdításra van szükségük. A német kancellár pedig, miután megdicsérte és elismerte Szerbia EU-csatlakozási törekvéseit, figyelmeztetett, vigyázni kell arra, hogy a polgárok ne fáradjanak bele az euróintegrációs folyamatokba.

Angela Merkel Tomislav Nikolićtyal (Fotó: Beta)

Angela Merkel Tomislav Nikolićtyal (Fotó: Beta)

Angela Merkel négy év után, szerdán kétnapos látogatásra érkezett Belgrádba. Este Aleksandar Vučić kormányfővel tárgyalt, amikor is kiemelték a két ország együttműködésének jelentőségét a politikában, de a gazdaság területén is. Csütörtökön, miután tárgyalást folytatott szerbiai civil szervezetek képviselőivel, Tomislav Nikolićtyal találkozott a Szerbiai Palotában.

Tomislav Nikolić – az államfő sajtószolgálatának közleménye szerint – a tárgyalás során hangsúlyozta, hogy Szerbia Európa és Oroszország között áll, ami néha hasznos, néha viszont nehézségeket okoz.

– Nem mondhatunk le sem az egyik, sem a másik barátunkról, éppen ezért ezt a problémát igyekszünk áthidalni – mondta Nikolić. Hozzátette, Angela Merkel is rendkívül jó összhangot tart fenn az EU és Oroszország viszonyában, közben pedig sikeresen vezeti saját országát és annak gazdaságát. Rámutatott, Szerbia határozottan tovább szeretne haladni az euróintegráció útján.

Az Európai Unión belüli együttműködés kapcsán Angela Merkel kiemelte, egyes felfogások szerint az EU merevebb politikát kellene hogy folytasson, egyes tagországok másként értelmezik a demokráciát.

– A mi politikánk eredményeket ért el, elértük, hogy együttműködésre kerüljön sor – mondta a német kancellár.

Nikolić erre azt válaszolta, hogy Szerbia a régió stabilitásának oszlopa, és kiváló kapcsolatokat ápol a régió államaival. Mint kiemelte, nem Szerbia a Balkán instabilitásának forrása, hiszen nyugodtan reagál minden provokációra.

Az államfő a tárgyalás során a kancellár támogatását kérte abban, hogy még az idén megkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások, illetve megkezdhessék a csatlakozási fejezetek megnyitását.

Tomislav Nikolić sajtószolgálatának közleményében azt is kiemelték, hogy Angela Merkel újabb találkozást tervez az államfővel, amikor a balkáni helyzetről tárgyalnának, mert véleménye szerint Nikolić nagyon jó ismerője a régióban uralkodó viszonyoknak.

A Vučićtyal folytatott tárgyalás során sem, és a Nikolićtyal folytatott beszélgetés során sem maradt el a menekültáradat kérdésének megvitatása. A sajtóközlemény szerint Merkel leszögezte, Németország törekszik arra, hogy az iszlám szélsőséges propaganda ne okozzon a régióban instabilitást.

– Fennáll a veszélye, hogy a muzulmán szélsőségesek hatást gyakoroljanak a bosznia-hercegovinai muzulmánokra, és ezzel megingassák Európa stabilitását – mondta a kancellár.

Az Aleksandar Vučićtyal tartott közös sajtótájékoztatóján Angela Merkel elmondta, az Európai Bizottság javaslata szerint Görögországból és Olaszországból 40 ezer menekültet szállítanak majd az európai országok valamelyikébe. Erre azért van szükség, mert ők voltak a menekültáradat első állomásai, de június és július során a helyzet jelentős mértékben megváltozott, a menekültáradat ugyanis a Nyugat-Balkán irányában vált egyre tömegesebbé.

– Ez azt jelenti, hogy a nyugat-balkáni államoknak is segítenünk kell. Nincs értelme annak, hogy minden állam fal felhúzásával védekezzen. Egy közös rendszert kell kiépítenünk a terrorizmus elleni védelemre. Az Európai Unió a saját belügyminisztériumán keresztül igyekszik megoldást talán a háború sújtotta menekültek helyzetének rendezésére – mondta Angela Merkel.

A német kancellár csütörtök délután hagyta el Szerbiát. Tirana és Belgrád után Szarajevóban folytatta balkáni körútját.