2024. szeptember 15., vasárnap

Újabb támadókat azonosítottak

Izetbegović azért nem kezelt le Vučićtyal, mert nem találta meg

A boszniai rendőrség további tíz személyt beazonosított azon támadók közül, akik szombaton Srebrenicán megtámadták Aleksandar Vučić szerb kormányfőt, számolt be a nyomozás eredményeiről csütörtökön Gojko Vasić, a boszniai Szerb Köztársaság rendőrségének igazgatója. Hozzátette, az üggyel kapcsolatos nyomozás a boszniai Szerb Köztársaság különleges ügyészségének felügyelete mellett, a bosznia-hercegovinai és a szerbiai kollégáik segítségével és információmegosztásával történik, annak érdekében, hogy a támadók kilétét a legnagyobb bizonyossággal be lehessen azonosítani. – Napról napra nagyobb a haladás, a nyomozást pedig az ügyésszel együtt folytatjuk – mondta Vasić.

A boszniai Szerb Köztársaság rendőrségének igazgatója hozzátette, hogy a szerb kormányfő támadóinak beazonosításához még nem kérték a megemlékezésről beszámoló sajtó segítségét. Emlékeztetőül: szombaton a srebrenicai népirtás huszadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen azt követően történt incidens, miután Vučić és a szerb küldöttség virágot helyezett el a potočari emlékműnél. Először kifütyülték, sértegették, majd műanyag palackokkal, cipőkkel, kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg Vučićot. Miután a hatóság beazonosítja a támadókat, az illetékesek bűnvádi feljelentést tesznek ellenük.

VUČIĆ: JOBBAK LESZNEK A VISZONYOK

Bosznia-Hercegovina elnökségének szerbiai látogatása mindkét állam számára nagyon fontos, a bizalom és a jobb jövő pedig csak érett politikai hozzáállással és párbeszéddel érhető el mindannyiunk számára, ezenfelül minden más értelmét veszti, nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb kormányfő a banjalukai Nezavisnost lapnak. A kérdésre, hogy Szerbia a jövőben a Potočariban történtekhez méri-e majd a Bosznia-Hercegovinához fűződő viszonyát, a szerb kormányfő azt válaszolta, hogy nem. – Ez a viszony a jövőben sokkal, de sokkal jobb lesz a mainál. Ebben biztosak lehetnek – szögezte le a kormányfő. Szavai szerint a Potočariban történtek után – ami számára végtelenül kellemetlen és rossz érzés volt – még több szenvedéllyel, erővel és kitartással akar részt venni a regionális problémák megoldásában és a jobb jövő lefektetésében.

– Nálunk, szerbeknél és önöknél, bosnyákoknál az a legnagyobb szégyen, ha a vendégnek nem a legjobbat nyújtjuk. Azt gondolom, hogy ma sokan mindent megadnának azért, hogy megváltoztathassák azt, ami történt – mondta Vučić.

Az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban megjegyezte (Naser Orić letartóztatása, Srebrenica-határozat stb.), hogy a szerb és bosnyák közvélemény egy részében téves álláspont terjedt el, de mindezen túl kel lépni, majd megelégedettségének adott hangot, hogy a bosnyákok közül sokan megértik őszinte szándékait. Ezt követően bejelentette, hogy a szerb kormány iskolát fog építeni Srebrenicán, az erről szóló egyeztetéseket hamarosan meg is kezdik az illetékesekkel, a srebrenicai anyákkal és az ott lakó szerbekkel és más nemzetiségű polgárokkal egyaránt.

IZETBEGOVIĆ: ÖRÖMMEL MEGYEK

Örömmel eleget teszek a szerb kormányfő meghívásának, nyilatkozta Bakir Izetbegović, Bosznia-Hercegovina elnökségének bosnyák tagja, majd sajnálatát fejezte ki a potočari emlékműnél történtek miatt, kiemelve, hogy személyét semmilyen felelősség nem terheli. Véleménye szerint az elmúlt két hónap történései, melyek végén a szerb kormányfő elleni támadás áll, tíz lépéssel hátravetették a két ország közötti kapcsolatot. Kiemelte, hogy széleskörű nyomozás folyik az üggyel kapcsolatban. – Amennyiben hibák történtek, akkor azokért valakinek felelnie kell majd. El kell ismernünk, hogy mindannyian, beleértve engemet is, alábecsültük a veszély lehetőségét – mondta Izetbegović.

Nikolić: Szerbia nem ül fel a provokációkra

Szerbia nem ül fel a provokációkra, hanem mindent megtesz, hogy a Balkán a béke és a stabilitás tartós oázisa legyen, jelentette ki csütörtökön Tomislav Nikolić szerb államfő Klaus Werner Iohannis román államfővel megtartott sajtótájékoztatóján. Szavai szerint miközben Európa e régiója mindet megtesz, hogy előrelendülhessen és a polgárainak jobb életet nyújtson, egyesek megpróbáltatások elé állítják az országot és megpróbálják visszataszítani a múltba. Mint megjegyezte, ilyen megpróbáltatások a macedóniai zavargások, a migránsok jelenléte, amely miatt Magyarország kerítést húz a határára, valamint a szerb kormányfőt ért srebrenicai támadás is. A román államfő megjegyezte, hogy országa támogatja Szerbia EU-s útját, majd hozzátette, hogy Szerbia megérdemli érőfeszítéseinek elismerését.

A protokolláris incidenst – Izetbegović még csak le sem kezelt Vučićtyal Potočariban – a bosnyák elnökségi tag úgy magyarázta meg, hogy eleve késve érkezett a helyszínre és a tömeg is feltartóztatta, emiatt pedig hiába kereste a szerb kormányfőt, nem találta meg. Izetbegović kijelentette, hogy a Srebrenicán történtektől függetlenül folytatni kell a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti viszony jobbá tételét. – A bosnyákoknak soha, semmi bajuk nem volt a szerbekkel, mint nemzettel. Az egyedüli bajuk azokkal a bűnözőkkel volt, akik szerb nevet viseltek – mondta a bosnyák elnökségi tag. Végezetül megjegyezte, hogy a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti megbékélés és a jó viszony közös érdek, azonban ez csak az igazság elfogadásán, az áldozatok tiszteletén és az egyenjogúságon alapulhat.