2024. szeptember 15., vasárnap

Nem készül terrortámadás

A szerbiai biztonsági szolgálatok együttműködnek a régió országainak szolgálataival

Reagálva az Iszlám Állam legutóbbi fenyegetéseire, Nebojša Stefanović belügyminiszter közölte: a hatóságok értesülése szerint Szerbiában senki nem készül terrorista támadás végrehajtására, ugyanakkor éberség szükségeltetik.

A Belügyminisztérium figyelemmel kíséri a dolgok alakulását és már hónapokkal ezelőtt megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, emelte ki a miniszter, majd arról beszélt, hogy a hazai biztonsági szolgálatok együttműködnek a régió szolgálataival, folyamatos az információcsere.

Van egy lista, amely a terrorizmussal, a terrorista szervezetekkel összefüggésbe hozható személyek, gyanúsítottak nevét tartalmazza. Ezek a személyek egyelőre nem léptek Szerbia területére. Nem vagyunk abban a helyzetben, mint bizonyos más európai országok, vagy városok, ahol a rendőrségnek és a katonaságnak a lehető legkomolyabb felszereléssel kell demonstrálnia jelenlétét a terroristák fenyegető közelsége miatt – fejtette ki a belügyminiszter.

Az országon áthaladó migránsokkal kapcsolatban elmondta: katonailag kiképzett emberek is vannak közöttük, és feltehetőleg olyanok is, akik hazájukban részt vettek fegyveres összecsapásban. A szerbiai hatóságok minden migránst azonosítanak és ujjlenyomatot vesznek tőlük, fűzte hozzá a belügyi tárca vezetője.