2024. szeptember 15., vasárnap

A gyűlölet nem hoz jót

Országszerte megemlékeztek a Vihar hadművelet áldozatairól és az elüldözöttekről

Gyásznap volt tegnap Szerbiában és a boszniai Szerb Köztársaságban. A Vihar hadművelet huszadik évfordulóján déli tizenkettőkor egy percre megszólaltak a szirénák, és megkondultak a pravoszláv templomok harangjai. A zászlókat félárbocra engedték, valamint tilos volt bármilyen szórakoztató jellegű nyilvános rendezvény megtartása, illetve ilyen tartalmú műsor sugárzása a médiában.

Aleksandar Vučić kormányfő is megemlékezett a szerb áldozatokról és a 220 ezer elüldözött szerbről. Déli tizenkettőkor éppen úton volt, ezért megállásra utasította gépjárműve sofőrjét, kiszállt az autóból, és az út mellett egyperces néma csenddel adózott az áldozatok emlékének.

Belgrádban a Szent Márk-templomban szolgáltattak gyászmisét. Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter ezt követően koszorút helyezett el a Tašmajdani parkban. Országszerte gyászmisét szolgáltattak a pravoszláv templomokban.

ÚJ KERESZTÉNY KAPCSOLATOK

Az idei kétnapos megemlékezéssorozat központi rendezvényére kedd este került sor a Sremska Rača-i Száva hídon. Aleksandar Vučić kormányfő és Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke virágkoszorúkat bocsátottak a folyó vizére, így emlékezve az áldozatokra.

A Vihar hadművelet etnikai tisztogatás és értelmetlen mészárlás volt, hangsúlyozta alkalmi beszédében Vučić.

– Szerbia elismerte a szerbek által elkövetett gaztetteket, az elkövetőket pedig felelősségre vonta. A Vihar miatt valaki másnak kell szégyellnie magát. Azoknak, akik összeállították az elüldözött 250 ezer szerb listáját. Most a szerb nemzetet ért egyik legnagyobb veszteségre emlékezünk. Szerbia békében áll Horvátországgal, ezt a békét mindenáron megőrizzük. Remélem, hogy Horvátországgal barátok leszünk az Európai Unióban. A gaztettet meg kell bocsátani, elfeledni azonban nem szabad – fogalmazott Vučić.

A kormányfő a továbbiakban a húsz évvel ezelőtt otthonaikból elüldözött emberek listájáról olvasott fel neveket. Mint megjegyezte, ezek az emberek egy szörnyűséges statisztika részét képezik. A listát 4 ezer oldalra nyomtatták, hat napra és hat éjszakára van szükség, hogy az ember minden nevet elolvasson, emelte ki Vučić, mondván: „Legszívesebben megkérdezném azokat, akik két napon át ünneplik a hadműveletet, hogy miért nem teszik ezt hat napon és hat éjszakán át, akkor talán minden elüldözött nevére emlékeznének.”

– Horvátok, azt mondjátok, hogy győztetek, és legyőztétek a gaztevő szerbeket, az agresszorokat. Hogyan lehet megszállni valamit, ami az ember évszázados otthona? Hogyan foglalhatja el az ember saját legelőjét, szántóföldjét? Azért győztek le bennünket húsz évvel ezelőtt, mert nem hittük, hogy bárki is képes ehhez hasonló etnikai tisztogatást véghezvinni. A Vihar egy hihetetlen gaztett, és ezt Szerbia nem kívánja titkolni – hangsúlyozta Vučić.

Irinej pátriárka, a szerb pravoszláv egyház első embere arról beszélt, hogy a szerb nép húsz évvel ezelőtt testvéreik áldozatául esett. Egyetlen hibájuk volt, hogy szerbnek és pravoszlávnak születtek, emelte ki Irinej.

– Az elkövetők a fivérek voltak, akikkel a múlt és a közös kultúra is összeköt. Csak apró különbségek voltak a fivérek között, egyikük pravoszláv volt, a másik római katolikus. A gaztettért a római katolikus egyházat is felelősség terheli, hiszen vártuk, hogy majd felemeli hangját az áldozatokért, ezt azonban nem tette meg. Ma az a célunk, hogy a mellettünk élő nemzetekkel új keresztény kapcsolatokat építsünk. A gyűlölet senkinek nem hozott jót, sem azoknak, akik a mai napot a győzelem napjaként ünneplik, sem az áldozatul esett ártatlan népnek. A gonosz és a rossz szándék még senki életébe nem hozott jót – fogalmazott Irinej.

A LÉNYEGRŐL MEGFELEDKEZNEK

Vladimir Vukčević, a Háborús Bűnökkel Foglalkozó Ügyészség ügyésze arról nyilatkozott, hogy a Vihar hadművelet kapcsán az ügyészség több tíz ügyet felülvizsgált, eljárás azonban csak néhány esetében indult. A probléma az, hogy szinte lehetetlen azonosítani az elkövetőket, és ha ez sikerül is, a gyanúsítottak elérhetetlenek a szerbiai igazságügy számára, taglalta Vukčević, hozzátéve, hogy Horvátországban az illetékes rijekai ügyészség egyetlen esetben emelt vádat, egy háromtagú, kijanei szerb család meggyilkolása miatt.

A szerbiai ügyészség pillanatnyilag az úgynevezett Dvori-ügy kapcsán működik együtt horvátországi kollégáival. Dvorban 1995. augusztus 8-án tizenkettő fogyatékkal élő szerbet gyilkoltak meg. A Vihar hadművelet elől egy helyi iskolába menekültek, részletezte Vukčević.

Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke szerint a Vihar évfordulóján nem szabad megfeledkezni Slobodan Milošević szerb és Franjo Tuđman horvát államfő paktumáról. A projektum, amelyet ők ketten kezdtek meg, és amely mentén megszületett a Bosznia-Hercegovina felosztásáról, valamint a Vihar hadműveletről szóló terv, a mai napig hatályban van, magyarázta Čanak.

– A zágrábi lelkesedés és Nikolić templomi szertartásainak közepette mindenki megfeledkezik a tényről, hogy milyen szerepet is játszott mindenben Milošević és Tuđman. Továbbra is minden az akkor, általuk kialakított tengely körül forog, és meggátolja a Nyugat-Balkán népeit abban, hogy békére leljenek, és elinduljanak a jövőbe vezető úton – érvelt Čanak.